ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν τα προϊόντα μακιγιάζ, το σαμπουάν ή το αντηλιακό σας έχουν λήξει

Μερικά παλιά καλλυντικά που έχετε ξεχάσει στα συρτάρια σας είναι πολύ επικίνδυνα, αν τα χρησιμοποιήσετε, ενώ άλλα μπορεί απλώς να έχουν χάσει τις ιδιότητές τους. 

Μπορεί να έχετε ξεμείνει από μάσκαρα λίγο πριν βγείτε έξω και κάνοντας ανασκαφές στο συρτάρι σας να ανακαλύψατε μια αποξηραμένη από το παρελθόν που είναι πασιφανές ότι έχει καταστραφεί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ και καλλυντικά που ενώ φαινομενικά δείχνουν άθικτα αν τα χρησιμοποιήσετε ενώ έχετε ξεχάσει την ύπαρξή τους πιθανώς είτε να βλάψουν το δέρμα και τα μάτια σας ή να έχουν μειωμένη απόδοση άρα και κακή ποιότητα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει στα καλλυντικά αναγραφόμενη η ημερομηνία λήξης. Στον κανόνα εξαιρούνται τα αντηλιακά και τα προϊόντα για την ακμή, τα οποία ο FDA τα εντάσσει στην κατηγορία των φαρμάκων. Πολλοί κατασκευαστές, ωστόσο, παρέχουν μια ημερομηνία «περιόδου μετά το άνοιγμα».

Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα είναι πιο επικίνδυνα εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αν τα χρησιμοποιήσετε σε μια ευαίσθητη περιοχή του δέρματος όπως τα βλέφαρά σας, τα οποία έχουν πολύ λεπτό δέρμα. Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε αν ένα προϊόν έχει χαλάσει πολλές φορές η μυρωδιά ή η υφή αποτελούν στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάσετε.

Το eyeliner ή η μάσκαρα είναι τα πιο επικίνδυνα καλλυντικά μακιγιάζ

Πριν τα χρησιμοποιήσετε αναλογιστείτε πόσο τα βακτήρια αγαπούν τα σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology το 2019 διαπίστωσε ότι το 79% έως 90% όλων των χρησιμοποιημένων προϊόντων που εξέτασαν οι ερευνητές συμπεριλαμβανομένου του κραγιόν, του λιπ γκλος, των eyeliners, των μασκαρά και των make up περιέχουν σημαντικά επίπεδα βακτηρίων και άλλων μικροβιακών ρύπων.

Η μάσκαρα και το eyeliner είναι πιο επιβλαβή για τα μάτια όταν λήγουν επειδή έρχονται σε στενή επαφή με μάτια. Κατά την επαφή με το μάτι, μπορούν να εισαχθούν βακτήρια και μύκητες απευθείας στην οφθαλμική επιφάνεια και να προκαλέσουν μια πιθανή μόλυνση των ματιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των βλεφάρων, πρήξιμο, ακμή, δερματίτιδα των βλεφάρων, ερυθρότητα των ματιών, αίσθηση ξένου σώματος, συμπτώματα ξηροφθαλμίας, επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα.

Τι ισχύει για τις λοσιόν, τα σαπούνια και τις κρέμες

Εάν έχετε στο συρτάρι σας ένα σφραγισμένο δοχείο βαζελίνης ή μια πλάκα σαπουνιού είναι λιγότερο πιθανό να είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Όσο είναι ακόμα στη συσκευασία τους κλειστά και αχρησιμοποίητα, είναι πιθανό να είναι εντάξει λίγο μετά την ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, τα καλλυντικά που περιέχουν ρετινόλη ή βιταμίνη C είναι «σχετικά ασταθή» αφού εκτεθούν στο φως και τον αέρα. «Πέρα από την ημερομηνία λήξης, αυτά τα συστατικά μπορούν να χάσουν τη δραστικότητά τους και να γίνουν πιο ερεθιστικά για το δέρμα. Έτσι, είναι πιθανό να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας λοσιόν μετά την ημερομηνία λήξης της χωρίς ανησυχία, εκτός αν έχει αυτά τα συστατικά.

Τα καθαριστικά προσώπου συνήθως διαρκούν έξι μήνες έως ένα χρόνο μόλις ανοίξουν. Η διάρκεια ζωής των κρεμών και των λοσιόν, όμως, μπορεί να ποικίλει.

Τι ισχύει για τα αντηλιακά

Τα αντηλιακά μετά την ημερομηνία λήξης τους θα πρέπει απαραίτητα να πετιούνται καθώς χάνουν τις προστατευτικές ιδιότητές τους.

Τι ισχύει για τα βερνίκια νυχιών

Τα βερνίκια νυχιών είναι τα λιγότερο επιβλαβή καλλυντικά για χρήση μετά την ημερομηνία λήξης τους. Πιθανά να μην είναι πλέον τόσο καλής ποιότητας αλλά δεν πρόκειται να σας βλάψουν.

Τι ισχύει για τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα

Ένα σαμπουάν που έχει λήξει δεν θα καταστρέψει την υγεία των μαλλιών σας απλά δεν θα τα ωφελήσει και ίσως θαμπώσει πιο πολύ το χρώμα τους, εφόσον είναι βαμμένα. Τα αφρόλουτρα, επίσης, δεν προκαλούν βλάβες στο δέρμα αλλά πιθανώς να μην έχουν τις ιδιότητες που υπόσχονται.

Εν κατακλείδι προσπαθήστε μια φορά τον χρόνο να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα στα συρτάρια του μπάνιου ή της τουαλέτας σας. Μην αγοράζετε παρορμητικά ενώ αν ένα προϊόν δεν τελειώσει μην σπεύσετε να το αντικαταστήσετε ξεχνώντας τη μισή συσκευασία αχρησιμοποίητη. Κάνετε κακό στην τσέπη σας, ενώ μαζεύετε προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας στο μπάνιο ή τα νεσεσέρ σας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved