ΥΓΕΙΑ

Μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα σημάδια «καμπανάκι» που πρέπει να δώσετε προσοχή

Η προσωρινή διακοπή στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο ονομάζεται ισχαιμική επίθεση ή «μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο». Η εν λόγω κατάσταση είναι σοβαρή, διότι σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να μετατραπεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ενδεικτικό της έλλειψης οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο και ενώ οι επιπτώσεις μπορεί να είναι βραχύβιες είναι μια ένδειξη ότι ένα πιο επιβλαβές εγκεφαλικό επεισόδιο είναι προ των πυλών.

Τα σημάδια «καμπανάκι»

  • Κινητική δυσλειτουργία
  • Αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος (ημιπάρεση)
  • Το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει σταθερά στη θέση αυτή λόγω αδυναμίας ή μουδιάσματος στο ένα χέρι
  • Η ομιλία μπορεί να αλλοιωθεί, ή το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει καθόλου, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι ξύπνιο. Μπορεί επίσης ο πάσχον να μην διαθέτει αντίληψη (δυσφασία)
  • Πόνος στο ένα πόδι, στο αντίστοιχο χέρι και αδυναμία στο πρόσωπο
  • Προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι
  • Ζαλάδα, ίλιγγος και απώλεια προσανατολισμού

Ακόμα και αν αυτά τα συμπτώματα εξαφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά, θα πρέπει να ζητήσετε ασθενοφόρο καλώντας το 166.

Οι άνθρωποι που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» είναι εκείνοι που έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μερικές φορές, ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα που εμφανίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πάθει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ περιμένετε ένα ασθενοφόρο, πάρτε μια ασπιρίνη. Ακόμη και αν νιώσετε καλύτερα θα πρέπει εντός 24 ωρών να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο για να σας εξετάσει ένας γιατρός καθώς η κατάσταση αυτή είναι ένδειξη ενός πλήρους εγκεφαλικού επεισοδίου στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, εάν πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να είχατε πάθει ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν που δεν είχε ελεγχθεί, μην αμελήσετε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο και πιθανή φαρμακευτική αγωγή.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved