Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο στερεό όργανο στο σώμα, ενώ εκτελεί περίπου 500 διαφορετικές λειτουργίες.
Υπάρχουν πάνω από εκατό διαφορετικοί τύποι ηπατικής νόσου και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με το αν ένας ασθενής έχει ηπατίτιδα, αλκοολική ηπατική νόσο, λιπώδη ηπατική νόσο ή κίρρωση, για παράδειγμα.
Οι ασθένειες που απειλούν το συκώτι οφείλονται σε κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου ή σε ένα συνδυασμό παραγόντων.
Δείτε τι πρέπει να προσέξετε προκειμένου να προστατεύσετε το συκώτι σας:
Photo 1/7
Αλκοόλ: Το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα από το σώμα και υπόκειται σε επεξεργασία στο συκώτι. Τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης.
Πηγή: Bigstock
Photo 2/7
Τριγλυκερίδια: Εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια σημαίνει ότι συσσωρεύετε μεγάλες ποσότητες λίπους στο συκώτι. Το αποτέλεσμα είναι οι μόνιμες βλάβες που οδηγούν στον καρκίνο του ήπατος ή την ηπατική ανεπάρκεια.
Photo 3/7
Σεξ: Η ηπατίτιδα Β μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τα σωματικά υγρά. Η λοίμωξη εξαπλώνεται όπως ο ιός HIV, όμως η ηπατίτιδα Β είναι 100 φορές πιο μεταδοτική. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα κι έτσι ορισμένα άτομα δε γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
Photo 4/7
Χημικά και τοξίνες: Οι αφλατοξίνες και το βινυλοχλωρίδιο είναι μερικές μόνο από τις επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν το συκώτι. Οι αφλατοξίνες είναι καρκινογόνες και προέρχονται από μύκητες που μολύνουν τα φιστίκια, το σιτάρι, τη σόγια, το καλαμπόκι και το ρύζι. Η αποθήκευση σε ζεστό και υγρό μέρος μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του μύκητα. Το βινυλοχλωρίδιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά.
Photo 5/7
Παχυσαρκία: Η ίνωση και η κίρρωση συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία, λόγω της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.
Photo 6/7
Διαβήτης: Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι, ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου.
Πηγή: Bigstock
Photo 7/7
Σίδηρος: Το συκώτι είναι το βασικότερο όργανο αποθήκευσης του σιδήρου. Οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου στο σώμα οδηγούν σε μια πάθηση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση.
Πηγή: Bigstock