Όσοι αποκλείουν το κρέας και τα άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης από τη διατροφή τους, υιοθετώντας μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους.
Το σημαντικότερο είναι ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς και για πρόωρο θάνατο, ενώ ταυτόχρονα χάνουν πιο εύκολα τα παραπανίσια κιλά τους.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τη Διατροφή, πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν αυτά τα οφέλη.
Δείτε μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις:
Photo 1/5
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο): Ολλανδική έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 6.000 άτομα σε βάθος 13 ετών, δείχνει ότι όσοι τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης αντί για ζωικές έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Photo 2/5
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών σχετίζεται με λιγότερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, άρα και με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο: Βραζιλιάνικη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 4.500 ενηλίκους, βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνες πλάκες ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες.
Photo 3/5
Η φυτοφαγία μειώνει πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη: Αμερικανική μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, δείχνει ότι οι φυτοφάγοι έχουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη. Μεταξύ άλλων, έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης, λιγότερο κοιλιακό λίπος, χαμηλότερη χοληστερίνη και χαμηλότερο σάκχαρο σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.
Photo 4/5
Όσοι ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα αδυνατίζουν περισσότερο και ταχύτερα: Αμερικανική έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία μελέτησε περισσότερους από 125.000 ανθρώπους σε διάστημα τετραετίας, δείχνει ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες με τροφές ποιότητας (που βασίζονται σε πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς κ.ά.) έχουν ως αποτέλεσμα το χαμηλότερο βάρος σε σχέση με δίαιτες που περιλαμβάνουν επεξεργασμένα δημητριακά, τηγανητά, γλυκά κ.ά.
Photo 5/5
Όσο πιο ποιοτική είναι η φυτοφαγική διατροφή, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Δεν έχει σημασία μόνο η φυτοφαγία, αλλά και η ποιότητά της. Aμερικανική έρευνα της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 30.000 ενηλίκους, δείχνει ότι οι καλύτερες δυνατές επιλογές από ποιοτική άποψη στα προϊόντα της φυτοφαγικής διατροφής μειώνουν κατά 30% την πρόωρη θνησιμότητα και αυξάνουν τις πιθανότητες μακροζωίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ποιότητα της φυτοφαγικής διατροφής είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι η ποιότητα της ζωικής διατροφής, καθώς αν κανείς τρώει ζωικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, έχει μικρό μόνο όφελος στη θνησιμότητά του. Ιδίως για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, η έρευνα δείχνει ότι η ποιοτική φυτοφαγική διατροφή έχει μεγάλο όφελος.