Κυστική ίνωση: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των πασχόντων (εικόνες)
OnMed
Η κυστική ίνωση είναι μία σύνθετη γενετική ασθένεια που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.
Πρόκειται για χρόνια ασθένεια που προκαλείται από έναν αριθμό μεταλλάξεων σε γονίδιο που ρυθμίζει την αγωγιμότητα των κυτταρικών μεμβρανών.
Η προσεκτική διατροφή είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με κυστική ίνωση, καθώς μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα με την πέψη του λίπους των τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλά και με την όρεξή τους.
Επειδή η πάθηση χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από τον μέσο άνθρωπο για να αναπνέουν σωστά, να καταπολεμούν αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και να αντιμετωπίζουν την φτωχή πέψη.
Οι ενεργειακές ανάγκες ενός ανθρώπου με κυστική ίνωση είναι έως και διπλάσιες από αυτές ενός υγιούς ατόμου της ίδιας ηλικίας.
Πρέπει επίσης να πίνουν άφθονα υγρά (κυρίως νερό) για να αποφεύγουν την αφυδάτωση, ενώ οι περισσότεροι (το 85-90%) χρειάζονται και συμπληρώματα ενζύμων, διότι έχουν βλάβες στο πάγκρεας και τα ένζυμα που αυτό παράγει δεν μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους.
Γενικά, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
Photo 1/8
Πρωτεΐνες: Είναι απαραίτητες για την απόκτηση και τη διατήρηση μυϊκής μάζας. Οι πιο θρεπτικές πηγές τους είναι το μοσχάρι, τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά και η σόγια. Από πρωτεΐνες συνιστάται να προέρχεται το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων των πασχόντων από κυστική ίνωση.
Photo 2/8
Ψευδάργυρος: Είναι απαραίτητος για την προστασία από τις λοιμώξεις. Πλούσιες πηγές του είναι τα φασόλια, το μοσχάρι, το σπανάκι, το συκώτι, τα αυγά και τα θαλασσινά.
Photo 3/8
Αλάτι: Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση έχουν αυξημένη αποβολή άλατος μέσω της εφίδρωσης και γι’ αυτό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης και διαταραχής της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο) στον οργανισμό τους. Τις ποσότητες αλατιού που χάνουν με την εφίδρωση μπορούν να αντικαταστήσουν τρώγοντας αλμυρά σνακ, πίκλες και πίνοντας αθλητικά (ισοτονικά) ροφήματα. Μπορούν επίσης να μαγειρεύουν τα λαχανικά σε ζωμό κοτόπουλου αντί για νερό.
Photo 4/8
Ασβέστιο: Τα πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης οστεοπόρωσης, που είναι συχνή στους πάσχοντες από κυστική ίνωση. Μάλιστα η οστεοπενία (έλλειψη ασβεστίου) και η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστούν νωρίς στη ζωή, ακόμα και προς το τέλος της εφηβείας. Καλές πηγές ασβεστίου για τους ασθενείς με κυστική ίνωση είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το γάλα με πλήρη λιπαρά και τα πλούσια σε λίπη τυριά.
Photo 5/8
Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για πρόληψη της αναιμίας και καταπολέμηση των λοιμώξεων. Στα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα που ενδείκνυνται για τους ασθενείς με κυστική ίνωση συμπεριλαμβάνονται το συκώτι, ο τόνος, το αρνί, τα θαλασσινά, τα αυγά, το μοσχαρίσιο κρέας και η γαλοπούλα.
Photo 6/8
Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις λοιμώξεις από βακτήρια, που μπορεί να επιπλέξουν τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις του αναπνευστικού. Τα άτομα με κυστική ίνωση έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής στους πνεύμονές τους και έτσι κινδυνεύουν πολύ από τις βακτηριακές επιπλοκές των ιώσεων. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.
Photo 7/8
Φυτικές ίνες: Συνιστώνται για να μειωθεί ο κίνδυνος απόφραξης του εντέρου. Πολλά πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά πρωινού είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές φυτικών ινών.
Photo 8/8
Λιπαρά: Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε λίπη από τον γενικό πληθυσμό. Έτσι, οι παχυντικές επιλογές όπως τα τσήζμπεργκερ με τηγανητές πατάτες, που είναι επιζήμιες για άλλα άτομα, είναι καλές επιλογές για τους ασθενείς με κυστική ίνωση.