Ακμή ενηλίκων: Ποιες είναι οι βασικές αιτίες (εικόνες)
OnMed
Η ακμή δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των εφήβων αλλά και των ενηλίκων, ειδικά των γυναικών, που εξακολουθούν να έχουν ακμή και μετά τα 25 ή να την εμφανίζουν για πρώτη φορά στα 40 ή αργότερα.
Σε όποια ηλικία και αν εμφανιστεί, η ακμή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, στην περίπτωση της ακμής των ενηλίκων ωστόσο, οι παράγοντες είναι πολλοί και η αντιμετώπισή της είναι πιο σύνθετη.
Δεν πρόκειται δηλαδή για απλό αισθητικό πρόβλημα, αλλά μία δερματοπάθεια που έχει σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των πασχόντων.
Η έγκαιρη διάγνωση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή της και η λήψη της απαιτούμενης θεραπείας, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Οι βασικές αιτίες της ακμής είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος, τα βακτήρια της επιδερμίδας και η φλεγμονή.
Δείτε ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στα αντιαισθητικά σπυράκια που βλέπετε στο πρόσωπό σας καθώς μεγαλώνετε:
Photo 1/7
Ορμονικές διακυμάνσεις: Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να επηρεάσουν την ακμή των γυναικών. Περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας που μπορεί να παρατηρήσει έξαρση ή ύφεση είναι η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και ο θηλασμός, αλλά και η εμμηνόπαυση.
Photo 2/7
Στρες: Μελέτες έχουν δείξει πως το στρες μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις της ακμής λόγω της επίδρασής του στα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και τους θύλακες των τριχών, αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα) και την απόφραξη των πόρων του δέρματος.
Photo 3/7
Κληρονομικότητα: Εάν έχει ακμή ένας συγγενής πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια) μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξή της.
Photo 4/7
Φάρμακα: Μερικές φορές η ακμή των ενηλίκων αποτελεί παρενέργεια φαρμάκων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη), εισπνεόμενα στεροειδή, ορισμένα αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Photo 5/7
Ανθυγιεινή διατροφή: Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology επιβεβαίωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και γάλα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση ακμής ενηλίκων. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, κρέας, λαχανικά, φρούτα και μαύρη σοκολάτα (περιέχει λιγότερο γάλα και ζάχαρη από τη γάλακτος), συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ακμής.
Photo 6/7
Προβλήματα υγείας: Μία από τις πιο γνωστές υποκείμενες αιτίες ακμής των ενηλίκων είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, κατά το οποίο η γυναίκα έχει ασταθή έμμηνο ρύση, υπερπαραγωγή ορμονών του ανδρικού φύλου (ανδρογόνα) ή/και κύστεις στις ωοθήκες. Αν μια γυναίκα έχει το σύνδρομο, είναι πιθανό εκτός από ακμή να έχει και άλλα συμπτώματα, όπως αυξημένη τριχοφυΐα (π.χ. στο πρόσωπο, στο στήθος), παχυσαρκία κ.λπ.
Photo 7/7
Ελλιπής καθαρισμός προσώπου: Μην πηγαίνετε ποτέ για ύπνο χωρίς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και να καθαρίσετε καλά το πρόσωπό σας. Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε τα βουρτσάκια και τα πινέλα του μακιγιάζ και να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης των καλλυντικών. Τέλος, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, αν δεν σαπουνίσετε πρώτα τα χέρια σας.