ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μάς προστατεύουν οι ασπίδες από τη λοίμωξη;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ως μέσο προστασίας από τον νέο κορονοϊό τη χρήση πλαστικής ασπίδας.

Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως οι ασπίδες έναντι της χρήσης μάσκας;

Αν δεν φοράει κανείς και μάσκα από μέσα, οι πλαστικές ασπίδες από μόνες τους δεν προστατεύουν επαρκώς από τα σταγονίδια του κορονοϊού, ιδίως όταν ένας άνθρωπος απέναντι φτερνίζεται, σύμφωνα με μία νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φουκουόκα, με επικεφαλής τον Φούτζιο Ακάγκι, πειραματίστηκαν με μάσκες και προσωπίδες για να καταλάβουν καλύτερα πόσο μπορούν να προστατεύσουν εν μέσω πανδημίας.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι η ροή του αέρα, όταν κάποιος άνθρωπος φτερνίζεται σε απόσταση περίπου ενός μέτρου, μπορεί να προσπεράσει άνετα την προσωπίδα και να μεταφέρει, μέσα σε μισό έως ένα δευτερόλεπτο, τα εκτινασσόμενα μολυσμένα σταγονίδια στο στόμα και στη μύτη αυτού που φοράει την προσωπίδα.

«Εάν η άφιξη των σταγονιδίων συγχρονιστεί με την εισπνοή αυτού που φοράει την προσωπίδα, τότε θα τα εισπνεύσει», δήλωσε ο Ακάγκι. Ο αέρας με τα σταγονίδια τρυπώνει τόσο από το κάτω μέρος όσο και από τα πλάγια της προσωπίδας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χωρίς αμφιβολία «οι προσωπίδες, από μόνες τους, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αποτροπή της λοίμωξης Covid-19».

Γι' αυτό, ανέφεραν ότι χρειάζονται προσωπίδες με διαφορετικό σχεδιασμό, κάτι που οι ίδιοι ξεκίνησαν να κάνουν. Εν τω μεταξύ, συνιστούν στους πάντες να συνδυάζουν την προσωπίδα με μία μάσκα από κάτω, εάν θέλουν πραγματικά να προστατεύσουν τον εαυτό τους και, παράλληλα, να βοηθήσουν να μπει «φρένο» στην πανδημία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σε ποιο βαθμό προστατεύουν οι ασπίδες προσώπου

Κορονοϊός: Είναι πιο αποτελεσματικές οι μάσκες με βαλβίδα;

Κορονοϊός: Μειώνει η μάσκα την παροχή οξυγόνου; (νέα έρευνα)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved