ΥΓΕΙΑ

Νυχτερινή υπέρταση: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Οι επαγγελματίες υγείας συνήθως βασίζονται σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να προσδιορίσουν την χορηγούμενη αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή.

 

Πολλοί ασθενείς ωστόσο, μπορεί να έχουν μη εντοπισμένη νυχτερινή υπέρταση, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση ενώ κοιμούνται.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ενώ κάποιος κοιμάται, αποτελεί σημαντικό και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων, σύμφωνα με νέα μεγάλης κλίμακας ιαπωνκή μελέτη.

Ειδικότερα, όσοι εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ κοιμούνται, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν μελλοντικά καρδιαγγειακή νόσο, κυρίως καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και όταν η αρτηριακή πίεση κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκειας της ημέρας, σύμφωνα με την έρευνα του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Ιατρικής Jichi.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε δείγμα 6.359 συμμετεχόντων από όλη την Ιαπωνία μεταξύ του 2009 και του 2017. Οι τιμές της αρτηριακής τους πίεσης μετρούνταν κατ’ οίκον κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας μέσω φορητής αυτόματης συσκευής.

Σχεδόν οι μισοί εκ των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και στην πλειονότητά τους άνω των 65 ετών. Όλοι οι ασθενείς είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και τα τρία τέταρτα εξ αυτών λάμβαναν αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή. Ουδείς είχε συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσο όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι καθημερινές τους δραστηριότητες και οι ώρες ύπνου και έγερσης καταγράφονταν σε ημερολόγιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και τα ποσοστά θανάτου των συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση και η χρονική στιγμή των καρδιακών συμβάντων σε σχέση με τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης αναλύθηκαν ώστε να προσδιοριστεί εάν υπήρχαν συσχετίσεις. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν συνολικά 306 καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων 119 εγκεφαλικών επεισοδίων, 99 διαγνώσεων στεφανιαίας νόσου και 88 διαγνώσεων καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου -συστολική αρτηριακή πίεση 20 mm Hg πάνω από τη μέτρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας – συσχετίστηκαν σε σημαντικό βαθμό με τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακής ανεπάρκειας.

Φάνηκε επίσης ότι οι συμμετέχοντες με νυχτερινή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί επίσης να είναι επιζήμια. Ασθενείς με καλά ρυθμισμένη υπέρταση εμφάνισαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όταν η νυχτερινή συστολική πίεση σημείωνε μεγάλες πτώσεις.

«Η νυχτερινή υπέρταση αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου» δηλώνει ο Kazuomi Kario, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Jichi στο Tochigi, εξηγώντας ότι η εν λόγω μελέτη «παρέχει πολύ πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που σχετίζεται με τη νυχτερινή υπέρταση και διαφορετικούς φαινοτύπους αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό,τι έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής».

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η νυχτερινή συστολική αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός, ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια» επισημαίνει ο καθηγητής Kazuomi Kario.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στα πόδια: Τι δείχνει για τον κίνδυνο υπέρτασης

Υπέρταση: Τα «αθόρυβα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε (εικόνες)

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Πώς θα αποφύγετε να εξελιχθεί σε υπέρταση (εικόνες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved