Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (εικόνες)
Περιφερική αρτηριοπάθεια ή περιφερική αρτηριακή νόσος ονομάζεται η στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα κυρίως τα πόδια, αλλά και τα χέρια, το στομάχι και το κεφάλι.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η περιφερική αρτηριοπάθεια, όπως και η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, προκαλείται από την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.
Τα κυριότερα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας στα άνω και κάτω άκρα είναι οι κράμπες, ο πόνος και η μυϊκή κόπωση –κυρίως στους μυς των ποδιών ή των ισχίων– κατά το περπάτημα ή τη χρήση σκάλας. Οι ενοχλήσεις συνήθως υποχωρούν τις ώρες ανάπαυσης και εμφανίζονται με την επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα.
Άλλα συνήθη συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι ο πόνος στο πόδι που δεν υποχωρεί με τη διακοπή της σωματικής δραστηριότητας, τα έλκη στο πέλμα ή στα δάχτυλα των ποδιών που δεν επουλώνονται ή επουλώνονται με πολύ αργό ρυθμό, η νέκρωση του ιστού των άκρων (γάγγραινα), η μείωση της θερμοκρασίας στο κατώτερο τμήμα του ενός ποδιού, συγκριτικά με το άλλο πόδι ή με το υπόλοιπο σώμα, ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών του ποδιού ή απώλεια τριχών στο κατώτερο τμήμα του ποδιού, η στυτική δυσλειτουργία, κυρίως στους άντρες με διαβήτη.
Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι οι εξής: