ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα.

Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Στην Ελλάδα, η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανέρχεται στο 6,7‰ των ενηλίκων και είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με 23% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε μετα-ανάλυση δεδομένων πέντε ερευνών που συνέκριναν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε ανθρώπους με ρευματοιειδή αρθρίτιδα με τον κίνδυνο διαβήτη στο γενικό πληθυσμό.

Οι έρευνες περιελάμβαναν 1.629.854 άτομα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να πάσχει κάποιος από ρευματοειδή αρθρίτιδα συνδεόταν με 23% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έναντι του κινδύνου στον γενικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η φλεγμονή που συνδέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα μπορούσε να συμβάλλει στον κίνδυνο των πασχόντων να εμφανίσουν μελλοντικά και διαβήτη.

«Γνωρίζουμε ότι όλες οι φλεγμονώδεις παθήσεις, αυξάνουν από τη φύση τους τα επίπεδα κυτοκινών, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορεί κανείς να ξεπεράσει το οξύ επεισόδιο της φλεγμονώδους διαταραχής, είναι όμως πιθανό να υπάρχει ένα επίπεδο υποκλινικής φλεγμονής, που έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στο αρτηριακό σύστημα, αλλαγές στην αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος» σημειώνει ο Dr Adrian Heald από το Πανεπιστήμιο του Μάντεστερ.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα από την άλλη, σχετίζεται με μειωμένη κινητικότητα, που συχνά οδηγεί σε ένα άτομο να μειώσει τη σωματική του δραστηριότητα, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς επηρεάζει τους πάσχοντες από λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα

Διαβήτης: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved