ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Είναι γνωστό ότι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο, που βασίστηκαν σε μετρήσεις βάσει βιοδεικτών και όχι σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια, η προσθήκη συγκεκριμένων τροφών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτές οι τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Και οι δύο έρευνες, μία αμερικανική και μία ευρωπαϊκή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση υγιεινών τροφίμων συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ως τέτοια ορίζεται π.χ. η κατανάλωση ενός επιπλέον φρούτου την ημέρα ή μιας μερίδας βρόμης στο πρωινό.

Η μια έρευνα εστίασε στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν δυο επιπλέον μερίδες την εβδομάδα είχαν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μια μερίδα την εβδομάδα.

«Μετρώντας τα επίπεδα των βιοδεικτών στο αίμα δεν χρειάστηκε να βασιστούμε στη μνήμη των συμμετεχόντων αναφορικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, επομένως ελαχιστοποιήσαμε τα σφάλματα που συνήθως συνοδεύουν με την ανάκληση στη μνήμη αυτών των πληροφοριών» εξήγησε η Δρ. Nita Forouhi από την Σχολή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια εκ των συγγραφέων της έρευνας που εξέτασε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και γενικά τροφές που επιβραδύνουν την πέψη, δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα κουλουράκια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα δημητριακά με ζάχαρη, προκαλούν μεγάλη και απότομη αύξηση του σακχάρου και μπορεί σταδιακά να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η καλύτερη πηγή πρόσληψης βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι τα ίδια τα φρούτα και λαχανικά και όχι συμπληρώματα διατροφής.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον φρούτου την ημέρα δεν αρκεί για να μας σώσει από τον διαβήτη, αλλά ότι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής καθώς και η ενσωμάτωση άσκησης στην καθημερινότητά μας αποτελούν μέρος της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Δείτε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Διαβήτης: 6 κανόνες που ακολουθούν οι διαβητολόγοι για να μειώσουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Διαβήτης τύπου 2: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved