ΥΓΕΙΑ

Κουρκουμάς: Η συμβολή του στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας

Ο κουρκουμάς, το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό από την Ασία, που τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει και στις κουζίνες της Δύσης, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας.

Εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη, το φυσικό συστατικό που περιέχει ο κουρκουμάς, εμποδίζει τη μετάδοση και εξοντώνει τα σωματίδια ενός ιού που προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα σε χοίρους, προκαλώντας διάρροια, βαριά αφυδάτωση και θάνατο.

Ο ιός που μελετήθηκε είναι κορονοΐός της υποομάδας άλφα, εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος για νεογέννητα χοιρίδια.

Αν και υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό που προσβάλλει τους χοίρους, δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της διασποράς του ιού. Δεν υπάρχουν επίσης ούτε θεραπείες για άλφα-κορονοϊούς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής της Γουχάν υπό την Lilan Xie πειραματίστηκαν με διαφορετικές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης και διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των σωματιδίων του γαστρεντερικού ιού στην κυτταρική καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουρκουμίνη «πολέμησε» τον ιό με διάφορους τρόπους, είτε σκοτώνοντάς τον άμεσα πριν προσβάλει το κύτταρο, είτε εξουδετερώνοντας το κυτταρικό περίβλημα του ιού και «απενεργοποιώντας» τον, είτε τέλος τροποποιώντας το μεταβολισμό των κυττάρων για να αποτρέψει την είσοδό του.

Έχει επιβεβαιωθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι η κουρκουμίνη επιδρά στην αναστολή της αναπαραγωγής ορισμένων ιών, όπως του ιού του Δάγγειου πυρετού, της ηπατίτιδας Β και του ιού Ζίκα, ενώ έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of General Virology.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το μπαχαρικό που προκαλεί υποχώρηση των συμπτωμάτων

Τέσσερα υπέροχα πράγματα που θα σας συμβούν αν βάλετε στη ζωή σας τον κουρκουμά (pics)

Κουρκουμάς: Ποιοι πρέπει να τον αποφεύγουν και γιατί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved