Η αλλεργία είναι η μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια «ξένη» ουσία.
Στους περισσότερους ανθρώπους η ουσία (π.χ. γύρη, τροφή, αντιβιοτικό) είναι ασυμπτωματική. Σε ένα ευαισθητοποιημένο άτομο, όμως, προκαλεί αλλεργική αντίδραση που εκδηλώνεται με συχνό φτέρνισμα, μπούκωμα, συνάχι, φαγούρα στη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα), κόκκινα, υγρά μάτια με φαγούρα (επιπεφυκίτιδα), ξηρό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, «βράσιμο» στο στήθος (βρογχικό άσθμα).
Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, το στόμα και τον λαιμό, εξανθήματα με κνησμό, ναυτία, εμετό, διάρροια.
Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από την κληρονομική προδιάθεση.
Γι’ αυτό, καλό είναι να γνωρίζετε τα επικίνδυνα και πιο κοινά αλλεργιογόνα:
Photo 1/6
Ακάρεα οικιακής σκόνης: Είναι αόρατοι διά γυμνού οφθαλμού μικροσκοπικοί οργανισμοί και το πιο κοινό αεροαλλεργιογόνο παγκοσμίως. Δεν δαγκώνουν και δεν μας μεταδίδουν ασθένειες. Tρώνε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας. Tα αλλεργιογόνα βρίσκονται στα απεκκρίματά τους. Zουν σε μαξιλάρια, μοκέτες, υφασμάτινα έπιπλα, κουρτίνες, χαλιά, κι όπου αλλού συγκεντρώνεται σκόνη. Πεθαίνουν αν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία. Πληθαίνουν την άνοιξη και το φθινόπωρο. Στα σπίτια πολλαπλασιάζονται όλο το χρόνο.
Photo 2/6
Γύρη ελιάς, ζιζάνια, χόρτα: Aπό τα δέντρα, η ελιά έχει την ισχυρότερη αλλεργιογόνο γύρη. Aνθοφορεί τον Mάιο. Το ζιζάνιο περδικάκι ή αγριοβασιλικός ή κολιτσιδόχορτο και τα αγρωστώδη (χόρτα) ανθοφορούν από το Mάρτιο μέχρι το τέλος Iουνίου.
Photo 3/6
Κατοικίδια: Tα αλλεργιογόνα δεν εντοπίζονται στο τρίχωμα αλλά στο σάλιο, τα ούρα, τα περιττώματα, τον ορό του αίματος και την πιτυρίδα του δέρματος των ζώων. Οι τρίχες είναι απλώς οι φορείς τους. Οι αλλεργιογόνες ουσίες περιέχονται στα σωματίδια της σκόνης που εισπνέετε. Η γάτα προκαλεί συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο αλλεργία, επειδή «γλείφεται» συνεχώς. Το σάλιο της, όταν ξεραίνεται, διασπείρεται στο περιβάλλον. Τα αλλεργιογόνα της μάλιστα παραμένουν για τρεις έως έξι μήνες στις επιφάνειες του σπιτιού μετά την απομάκρυνσή της. Ο σκύλος θεωρείται λιγότερο επικίνδυνος από τη γάτα, μπορεί όμως να προκαλέσει αλλεργία, ανεξάρτητα από τη ράτσα ή το τρίχωμά του.
Photo 4/6
Το δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας: Αν ήδη σας έχει τσιμπήσει υμενόπτερο χωρίς να παρουσιάσετε κάποιο πρόβλημα, μην επαναπαύεστε. Όσο περισσότερο έρχεται ένας οργανισμός σε επαφή με το δηλητήριο, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ευαισθητοποίησής του. Μπορείτε να το μάθετε κάνοντας τεστ.
Photo 5/6
Tα αντιβιοτικά (κυρίως η πενικιλίνη): Tα αντιβιοτικά συνήθως δεν προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Oι πενικιλίνες, όμως, ειδικά αν χορηγηθούν με ένεση, μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και σπάνια αναφυλακτικό σοκ. Συχνά, αλλεργία προκαλούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάθετε αλλεργικό σοκ όταν παίρνετε ένα φάρμακο για πρώτη φορά, εφόσον βέβαια δεν έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν φάρμακα παρόμοιας χημικής δομής.
Photo 6/6
Tροφές: Aλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε τροφή, συνήθως όμως «ενοχοποιούνται» οι ξηροί καρποί, το αυγό, τα θαλασσινά και οι φράουλες. H αλλεργία στο γάλα είναι συνηθισμένη στα μικρά παιδιά (κάτω των τριών ετών) και δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Στους ενήλικες που είναι πράγματι αλλεργικοί, η αλλεργία είναι ισόβια. Η τροφική αλλεργία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοκ. H αποφυγή της τροφής που προκαλεί την αντίδραση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία.