ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Η καθοριστική συμβολή της γιόγκα στην πρόληψή τους (έρευνα)

Οι άνθρωποι που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες, εκτός από φαρμακευτική αγωγή είναι χρήσιμο να δοκιμάσουν τη γιόγκα.

Σύμφωνα με νέα δοκιμή για τις επιδράσεις της γιόγκα, η οποία βασίζεται σε αργές κινήσεις, αναπνοές και χαλάρωση, οι άνθρωποι που τη δοκίμασαν σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, μείωσαν στο μισό τις κρίσεις ημικρανίας.

Αντίθετα, οι ασθενείς που ακολουθούσαν μόνο φαρμακευτική αγωγή, είδαν μικρή μείωση στις κρίσεις ημικρανίας.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από ημικρανίες. Για όσους υποφέρουν από συχνά επεισόδια, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψή τους. Τις περισσότερες φορές όμως, δεν αρκούν.

«Τα καλά νέα είναι ότι η εξάσκηση σε κάτι τόσο απλό και προσβάσιμο, όσο η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο από ότι μόνο τα φάρμακα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Rohit Bhatia, νευρολόγος στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών στο Νέο Δελχί. «Και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα χαλάκι».

Η καθοδήγηση ωστόσο, είναι βοηθητική. Σε αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς με ημικρανία έκαναν τα πρώτα μαθήματα με δάσκαλο γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα επί ένα μήνα. Μετά από αυτό το διάστημα, εξασκήθηκαν στο σπίτι με σχετικό εγχειρίδιο για άλλους δύο μήνες.

Μετά από το διάστημα των τριών μηνών, η μέση συχνότητα πονοκεφάλων είχε μειωθεί. Ένιωσαν επίσης ότι οι ημικρανίες τους ήταν λιγότερο ενοχλητικές για την καθημερινή τους ζωή, με βάση μια τυπική βαθμολογική κλίμακα.

Οι ημικρανίες προκαλούν επεισόδια έντονου πόνου στο κεφάλι, σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως ναυτία, οπτικές διαταραχές και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά φάρμακα, αλλά ο τρόπος ζωής -επαρκής ύπνος, τακτικά γεύματα και άσκηση- παίζει σημαντικό ρόλο, τονίζουν οι ειδικοί.

«Η σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό τμήμα της διαχείρισης της ημικρανίας», δήλωσε η Δρ. Rachel Colman, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Σε κάποιους ανθρώπους όμως, η υψηλότερης έντασης άσκηση, όπως το τρέξιμο, μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, πρόσθεσε.

Οπότε η γιόγκα, μπορεί να προσφέρει έναν ήπιο τρόπο για να μείνει κανείς σωματικά δραστήριος.

Εκτός από τη σωματική άσκηση, η γιόγκα περιλαμβάνει τρόπους για να εξασκηθεί κάποιος στην ενσυνειδότητα (mindfulness), όπως οι τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης και ο διαλογισμός.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο Bhatia και οι συνεργάτες του μελέτησαν 160 ενήλικες ασθενείς στην Ινδία με συχνά επεισόδια ημικρανιών, από 4 έως 14 τον μήνα. Οι περισσότεροι λάμβαναν προληπτικά φάρμακα, κυρίως αντιυπερτασικά ή αντικαταθλιπτικά.

Οι ερευνητές συνέστησαν τυχαία στους μισούς από αυτούς να προσθέσουν τη γιόγκα στη ζωή τους για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, ενώ σε όλους δόθηκαν συμβουλές που αφορούσαν στον τρόπο ζωής.

Μετά από τρεις μήνες, όσοι ανήκαν στην ομάδα της γιόγκα είχαν κατά 48% λιγότερα επεισόδια ημικρανίας, μειώνοντάς τα από 9 που ήταν κατά μέσο όρο τον μήνα σε λιγότερα από 5.

Στα μέλη της ομάδας ελέγχου παρατηρήθηκε πολύ μικρή πτώση, από 8 ημικρανίες τον μήνα σε μόλις 7.

Ένα σημαντικό σημείο της έρευνας είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ασφάλεια. Κανένας συμμετέχων στη μελέτη δεν ανέφερε ότι υπέφερε από πονοκεφάλους ή ναυτία κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της γιόγκα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανίες: Οι ένοχες διατροφικές συνήθειες (εικόνες)

Ημικρανίες & εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο

Γιόγκα για αποκατάσταση: 6 λόγοι για να τη δοκιμάσετε (εικόνες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved