Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Φρούτα & λαχανικά που σας προστατεύουν (εικόνες)
Όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια είναι φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή φλέγματος και ο συριγμός και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες.
Η σχέση ΧΑΠ και διατροφής έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών επιστημονικών μελετών.
Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων θωρακίζει και τους πνεύμονες.
Φαίνεται μάλιστα ότι για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ο κίνδυνος ΧΑΠ μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπάρχουν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μετριάζει τον κίνδυνο ΧΑΠ επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες αυτών των τροφών μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τα επίπεδα φλεγμονής, παράγοντες που εμπλέκονται στην πάθηση.
Μετά από αξιολόγηση μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, αυτά που παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία είναι: