Ποιοι κινδυνεύουν από σιδηροπενική αναιμία (εικόνες)
OnMed
Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας και υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 30% του πληθυσμού.
Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η εύκολη κόπωση.
O σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς κάθε κύτταρο του οργανισμού και η οποία βρίσκεται μέσα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Mια ήπια μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού σπανίως γίνεται αντιληπτή (λανθάνουσα σιδηροπενία) και μπορεί να περάσει απαρατήρητη, εκτός εάν τύχει να κάνετε εξετάσεις αίματος.
Όταν όμως οι αποθήκες του σιδήρου αδειάσουν, τότε παρουσιάζεται η σιδηροπενική αναιμία.
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η εύκολη κόπωση και αδυναμία, το ωχρό δέρμα, οι τάσεις λιποθυμίας, η ταχυκαρδία, η αδυναμία συγκέντρωσης και η κακή διάθεση, τα εύθραυστα νύχια και η απώλεια μαλλιών.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σιδηροπενική αναιμία:
Photo 1/5
Όσοι κάνουν στερητικές δίαιτες: Eάν κάνετε συχνά στερητικές δίαιτες, είναι πολύ πιθανό να έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας. Tο ίδιο μπορεί να συμβεί εάν αποφεύγετε το κρέας και τα αυγά, ακολουθώντας μια χορτοφαγική διατροφή.
Photo 2/5
Όταν ο οργανισμός σας δεν απορροφά επαρκώς τον σίδηρο: Η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο είναι κάτι που συνήθως παρουσιάζεται με την πάροδο της ηλικίας, ενώ σπανιότερα οφείλεται σε κάποια πάθηση (π.χ. στη νόσο του Crohn).
Photo 3/5
Έντονη έμμηνος ρύση: Tο 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας δεν έχουν επαρκή αποθέματα σιδήρου λόγω της περιόδου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, την καλύτερη πηγή σιδήρου, που καλό είναι να καταναλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα.
Photo 4/5
Προβλήματα υγείας: Tο έλκος, η ελκώδης κολίτιδα, αλλά και οι πολύποδες του εντέρου, καθώς και ο καρκίνος του στομάχου ή του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν εσωτερικές αιμορραγίες, που προφανώς περνούν απαρατήρητες. Η αναιμία, όμως, που αναπόφευκτα θα προκληθεί, λόγω της αφανούς απώλειας αίματος, αποτελεί ένα σήμα κινδύνου που τελικά θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της υποκείμενης νόσου.
Photo 5/5
Κατάχρηση φαρμάκων: H κατάχρηση της ασπιρίνης καθώς και των άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερική αιμορραγία και ως εκ τούτου αναιμία. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν είναι απαραίτητο και κατά κανόνα μετά το φαγητό ή με τη συνοδεία κάποιου γαστροπροστατευτικού φαρμάκου που θα σας συστήσει ο ειδικός.