ΥΓΕΙΑ

Πώς η παχυσαρκία και οι τροφικές δυσανεξίες συνδέονται με τη διάρροια

Στον σύγχρονο κόσμο, οι διαταραχές στη διατροφή αποτελούν ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας του ανθρώπου.

Ειδικά η παχυσαρκία, θεωρείται η «ασθένεια της εποχής», με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει ότι τα ποσοστά παχύσαρκων ανθρώπων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Αντίστοιχα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μάλιστα έχει ανακύψει πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, είναι οι τροφικές δυσανεξίες. Πλέον είναι πολύ περισσότερες και με πιο έντονα συμπτώματα, ενώ συνδέονται συχνά με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η διάρροια, που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παχυσαρκία, η ασθένεια του 21ού αιώνα

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παχυσαρκία είναι δραματικά: Το 2016 περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι. Από αυτούς τα 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι – μια κατάσταση που θεωρείται ασθένεια. Το 2018, 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατη έρευνα από το Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη των ΗΠΑ απέδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιθανό να ταλαιπωρούνται από χρόνια διάρροια – ένα από τα συμπτώματα της παχυσαρκίας. «Οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και διάρροιας, καθώς αυτή επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών τους», καταλήγει η συγκεκριμένη έρευνα, αναδεικνύοντας το ζήτημα.

Τροφικές δυσανεξίες, το πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου

Ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, συναντούμε την έννοια της τροφικής δυσανεξίας, η οποία χρησιμοποιείται για να αποδώσει τι συμβαίνει στον οργανισμό μετά από κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής. Εκείνοι που ανακαλύπτουν ότι έχουν δυσανεξία σε κάποια τροφή είναι συνεχώς περισσότεροι, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ολόκληρος ο τομέας των τροφίμων και δη των συσκευασμένων, καθώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Πώς όμως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί μετά βεβαιότητας πως έχει δυσανεξία σε μια συγκεκριμένη τροφή; Τα συμπτώματα μετά την κατανάλωσή της δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: Ναυτία, πόνος στο στομάχι και διάρροια εμφανίζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αξίζει να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση πως η τροφική δυσανεξία δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με την αλλεργία σε ένα τρόφιμο. Η δυσανεξία σχεδόν ποτέ δεν είναι απειλητική για τη ζωή μας αλλά και γιατί για να προκληθεί χρειάζεται «αρκετή» κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής και όχι απλώς ενός ίχνους της, όπως συμβαίνει με τις αλλεργίες.

Διάρροια, ο κοινός «παράγοντας» σε περιπτώσεις προβλημάτων διατροφής

Βασικό ενοχλητικό σύμπτωμα τόσο της παχυσαρκίας όσο και μιας τροφικής δυσανεξίας είναι πολύ συχνά η διάρροια. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι τροφές και τα υγρά που καταναλώνουμε δεν περνούν από το στομάχι στο λεπτό έντερο ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως θα έπρεπε. Αντίθετα, οι συσπάσεις του εντέρου παρουσιάζουν αυξημένο ρυθμό και τα βασικά άλατα και τα υγρά περνούν υπερβολικά γρήγορα στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα τη διάρροια. Η κατάσταση αυτή είναι δυσάρεστη και ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οργανισμό, καθώς οδηγεί σε εξάντληση λόγω της αφυδάτωσης, από την απώλεια σημαντικών υγρών και αλάτων.

Το θετικό είναι πως αυτή η κατάσταση μπορεί άμεσα να θεραπευτεί, καθώς έχει αποδειχθεί πως η λοπεραμίδη δρα για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, αποκαθιστώντας τη σωστή απορρόφηση υγρών και αλάτων από τον οργανισμό.

H συγκεκριμένη δραστική ουσία συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας για την αντιμετώπιση της διάρροιας και είναι διαθέσιμη σε φαρμακευτικά προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από το φαρμακείο.

Tέλος, παράλληλα με τη λήψη της λοπεραμίδης, θα πρέπει να φροντίζουμε και τη σωστή ενυδάτωσή μας, ακολουθώντας μια αγωγή επανενυδάτωσης: Θα πρέπει να πίνουμε υγρά και να τρώμε τακτικά γεύματα απλά μαγειρεμένα ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ανθρακούχα ροφήματα και τις πικάντικες ή πλούσιες τροφές.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved