ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα, αλλεργία και ιγμορίτιδα: Πώς καταλαβαίνουμε τη διαφορά

Είναι συχνή η σύγχυση που παρατηρείται μεταξύ του κρυολογήματος, της αλλεργίας και της ιγμορίτιδας, καθώς τα συμπτώματα και των τριών αυτών παθήσεων είναι αρκετά κοινά.

Καταρροή, ρινική συμφόρηση, μάτια που «τρέχουν» και παρουσιάζουν φαγούρα, πονοκέφαλος ή «βαρύ κεφάλι» όπως το περιγράφουν αρκετοί ασθενείς, μπορεί να οδηγούν σε κάθε μία από αυτές. Για να αντιμετωπίσει ο ασθενής όμως τα συμπτώματα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει κατανοήσει πού οφείλονται. Μόνο τότε και με τη σωστή αντιμετώπιση θα μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα και σε βάθος χρόνου, που είναι το ζητούμενο.

Εξετάζοντας αναλυτικότερα τι σημαίνει για τον ασθενή ένα κρυολόγημα, μια αλλεργία ή μια ιγμορίτιδα, συμπεραίνουμε τα εξής:

Κρυολόγημα: Το κρυολόγημα, η κατεξοχήν ασθένεια του χειμώνα, προκαλείται κάθε φορά από έναν ιό, που επιβιώνει ευκολότερα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την εποχή. Πρόκειται για μια ήπια νόσο του αναπνευστικού, που συνήθως κάνει τον κύκλο της και περνάει.

Αλλεργία: Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και κάποιες φορές αρκετά συχνά, καθώς προκαλείται από κάποια αλλεργιογόνα ουσία. Μπορεί να είναι ένα φυτό, η ανθοφορία γενικώς, ένας μύκητας, τα ακάρεα της σκόνης ή ακόμα και ένα ζώο. Οι αλλεργιογόνοι παράγοντες είναι δεκάδες και διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό.

Ιγμορίτιδα: Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή ή πρήξιμο του ιστού που καλύπτει τα ιγμόρεια, τις αεροφόρες κοιλότητες της άνω γνάθου που συγκοινωνούν με τη μύτη. Όταν οι ρινικοί κόλποι βουλώνουν και γεμίζουν με βλέννα, τότε μικρόβια μπορεί να αναπτυχθούν στα ιγμόρεια και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Όπως είναι σαφές από τα παραπάνω, κρυολόγημα και αλλεργία είναι δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις, με τα ίδια συμπτώματα, που μπορεί όμως και οι δύο να οδηγήσουν σε ιγμορίτιδα, στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν σωστά, αποτελεσματικά και έγκαιρα. Η αναγνώριση της πάθησης είναι πρωτεύουσας σημασίας για να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε. Μπορεί για παράδειγμα ένα παυσίπονο να κατευνάσει προσωρινά τον πονοκέφαλο που αισθάνεται ο ασθενής, όμως δεν είναι αποτελεσματικό στην περίπτωση που ο ασθενής αυτός ταλαιπωρείται από αλλεργία – πολύ σύντομα τα συμπτώματα που επιβαρύνουν τον οργανισμό του θα επανέλθουν.

Το κρυολόγημα αντιμετωπίζεται με… υπομονή. Τα ρινικά αποσυμφορητικά μπορεί να ανακουφίσουν τον ασθενή, όπως και τα παυσίπονα, ενώ συστήνονται πολλά υγρά για ενυδάτωση, ζεστές σούπες και ξεκούραση. Άλλωστε συνήθως το κρυολόγημα δεν κρατάει παρά λίγα εικοσιτετράωρα.

Αντίθετα, η αλλεργία έχει μόνο έναν τρόπο αντιμετώπισης: Τη μη έκθεση του οργανισμού στην ουσία που του προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Στην περίπτωση όμως της αλλεργίας εκείνης που εμφανίζεται με ερεθισμένα, υδαρή μάτια, καταρροή, ρινική συμφόρηση και πονοκέφαλο, κάτι τέτοιο δεν είναι συνήθως εφικτό. Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει εντελώς τα ακάρεα της σκόνης ή την ανθοφορία της φύσης ή τους «αόρατους» μύκητες; Η συνηθέστερη φαρμακευτική αγωγή για μία τέτοια αλλεργία είναι η χορήγηση αντιισταμινικών φαρμάκων που μπορεί να είναι χάπια, σιρόπια ή ρινικά σπρέι χωρίς κορτιζόνη. Επίσης, ένα τοπικό αντιισταμινικό κολλύριο με τη δραστική ουσία λεβοκαμπαστίνη που δεν περιέχει κορτιζόνη, μπορεί να ανακουφίσει τα ερεθισμένα μάτια.

Εφόσον κρυολόγημα ή αλλεργία αντιμετωπιστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, είναι πιθανόν ο ασθενής να μη φτάσει στο στάδιο της ιγμορίτιδας. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, η ιγμορίτιδα απαιτεί προσοχή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές. Ανάλογα με τη σοβαρότητά της, η ιγμορίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί με αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι, εισπνοές ατμού ή και αντιβιοτικά.

Κρυολόγημα, αλλεργία και ιγμορίτιδα ταλαιπωρούν τους ασθενείς, μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved