Πρωινός καφές: Πώς επιδρά στη συγκέντρωση, τη μνήμη, τη δημιουργικότητα
Ο πρωινός καφές μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση και να ενισχύσει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, όχι όμως και τη δημιουργικότητά σας, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.
«Στις δυτικές κουλτούρες, έχει κυριαρχήσει η στερεοτυπική σύνδεση της καφεΐνης με δημιουργικά επαγγέλματα και τρόπους ζωής, π.χ. συγγραφείς και καφές, προγραμματιστές και ενεργειακά ποτά κλπ., κάτι που έχει δόση αλήθειας» σύμφωνα με τη βασική συγγραφέα της μελέτης Darya Zabelina, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.
Τα αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης, η επαγρύπνηση, η αυξημένη εστίαση και η καλύτερη κινητική απόδοση συνδέονται με την καφεΐνη, αλλά η επίδρασή της στη δημιουργικότητα είναι λιγότερο γνωστή, σημείωσε η Zabelina.
Η ίδια και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τις επιδράσεις της καφεΐνης στη συγκλίνουσα και την αποκλίνουσα σκέψη, τη λειτουργική μνήμη και τη διάθεση.
Η συγκλίνουσα σκέψη είναι η ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να αναλύει, να συγκρίνει, να συνδυάζει, να συνθέτει, να ταξινομεί παραστάσεις και έννοιες με βάση τους κανόνες της λογικής, ώστε να δίνει μία λύση.
Η αποκλίνουσα σκέψη συνδέεται περισσότερο με τη δημιουργικότητα.
Στους εθελοντές δόθηκε είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200mg, που ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ, είτε εικονικό φάρμακο.
Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη βελτίωσε τη συγκλίνουσα σκέψη, δεν είχε όμως πραγματικό αντίκτυπο στην αποκλίνουσα σκέψη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η καφεΐνη δεν επηρέασε τη λειτουργική μνήμη, δηλαδή το σύνολο των διαδικασιών που μας επιτρέπουν την προσωρινή αποθήκευση και το χειρισμό των πληροφοριών για να εκτελούμε περίπλοκες γνωστικές εργασίες, όπως η κατανόηση της γλώσσας, η ανάγνωση, οι μαθηματικές δεξιότητες, η εκμάθηση ή η συλλογιστική, φάνηκε όμως να επιδρά στη διάθεση. Οι εθελοντές ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο λυπημένοι.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Consciousness and Cognition.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Άσκηση vs καφεΐνη: Τι ωφελεί περισσότερο τη μνήμη