ΥΓΕΙΑ

Σκληρότητα νερού: Πώς επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό 60% από νερό.

Επειδή χάνουμε νερό μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής και της πέψης, είναι απαραίτητο να ενυδατώνουμε το σώμα μέσω της πρόσληψης νερού και τροφών πλούσιων σε νερό.

Το νερό προστατεύει τους ιστούς, τις αρθρώσεις και τον νωτιαίο μυελό, και παράλληλα βοηθά το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες και άλλα άχρηστα παράγωγα του μεταβολισμού μέσω της εφίδρωσης, της απολέπισης και της ούρησης.

Η κατανάλωση «σκληρού» νερού έχει οφέλη για την υγεία και συγκεκριμένα για την καρδιά.

Σκληρό είναι το νερό που έχει υψηλή συγκέντρωση διαλυμένων ορυκτών, όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο. Στην καθαρή του μορφή, το νερό δεν περιέχει σκληρά μεταλλικά στοιχεία και είναι εκ φύσεως μαλακό. Αυτά τα ορυκτά εισέρχονται όταν το νερό περνά μέσα από τα υλικά που περιέχουν ασβέστιο ή μαγνήσιο, όπως τον ασβεστόλιθο.

Παρότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συσκευές, την επιδερμίδα και τα μαλλιά, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και μαγνήσιο, ωφελεί τα νεφρά, τους μυς και κυρίως την καρδιά.

Έρευνες ήδη από το 1937 προειδοποιούσαν ότι η παρουσία ή η απουσία μαγνησίου στην καρδιά καθορίζει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Νεότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι ακόμη και η μικρού βαθμού ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, καθώς οι περισσότεροι χρειάζονται τουλάχιστον 300 χιλιοστόγραμμα περισσότερο μαγνήσιο καθημερινά από τις συστάσεις των διατροφολόγων.

Μελέτη του 2016 έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κατά 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Τα μιτοχόνδρια χρειάζονται το μαγνήσιο για την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας. Είναι επίσης σημαντικό για τη μεταβολική λειτουργία των κυττάρων και την ενεργοποίηση της βιταμίνης D, διαδικασίες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τη φλεγμονή, παράγοντες που υποστηρίζουν την ενδοθηλιακή λειτουργία της καρδιάς.

Συγκριτικά με το μαλακό νερό, το σκληρό νερό έχει την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου για τη λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, καλύπτει το 17% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο. Το μαλακό νερό έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, περιέχει μόνο νάτριο και η συχνή κατανάλωσή του συνδέθηκε με αρρυθμίες σε καναδική μελέτη που συσχέτισε τους θανάτους 55.000 Καναδών με τη σκληρότητα των τοπικών αποθεμάτων νερού.

Το μαγνήσιο του σκληρού νερού δεν βελτιώνει μόνο τη λειτουργία της καρδιάς, είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά για την πρόληψη της άνοιας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος είναι ότι ενεργοποιεί τους νευρώνες που εμπλέκονται στην πλαστικότητα των συνάψεων, κάτι που είναι θεμελιώδους σημασία για τις διαδικασίες της μάθησης και της μνήμης. Τέλος, βοηθά στη διαχείριση του άγχους και την πρόληψη της κατάθλιψης.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό έκζεμα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το σκληρό νερό στο σπίτι;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved