Φυτικά έλαια: 4 λόγοι που δεν ωφελούν την υγεία (εικόνες)
OnMed
Ανανεώθηκε:
Τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται ευρέως στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως είναι η κανόλα, η καρύδα, το καλαμπόκι, η ελιά και η σόγια και στην πλειονότητά τους θεωρούνται περισσότερο υγιεινά, συγκριτικά με τα έλαια ζωικής προέλευσης.
Το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο δημοφιλή φυτικά έλαια, αν και οι απόψεις για το πόσο υγιεινό και ωφέλιμο είναι το φοινικέλαιο διίστανται, εξαιτίας του ότι υφίσταται υδρογόνωση, μια διαδικασία που έχει σαν στόχο να το διατηρήσει φρέσκο και ανθεκτικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δημιουργεί τρανς λιπαρά.
Αυτά ανεβάζουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης, επιβαρύνουν τον οργανισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φοινικέλαιο περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 48%.