ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, εξαιτίας ιατρικών παθήσεων ή τρόπου ζωής, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.

Αυτό επισημαίνει νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Neurology».

Το εγκεφαλικό, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπνική άπνοια, ο διαβήτης και ο καρκίνος, είναι παράγοντες που επηρεάζουν όχι μόνο την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο αλλά και την υγεία συνολικά.

Ο έλεγχος αυτών των παραγόντων κινδύνου, προστατεύει από την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι, την κατάσταση της υγείας των οποίων παρακολουθούσε για περίπου 5 χρόνια η ερευνητικά ομάδα. Από αυτούς, 15,000 περίπου εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον και σχεδόν 82,000 Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας της έρευνας Dr. Benjamin Kumme, η μελέτη ανέδειξε ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών παραγόντων και νόσου του Πάρκινσον, αλλά δεν απέδειξε ότι όντως αυτοί οι παράγοντες προκαλούν Πάρκινσον.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Babak Navi, τονίζει ότι οι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τα αγγεία του εγκεφάλου αυξάνουν τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ και νόσου του Πάρκινσον.

«Τα νέα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από την εν λόγω έρευνα είναι αρκετά σημαντικά γιατί δίνουν σε γιατρούς και ασθενείς έναν ακόμη λόγο, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τους παράγοντες εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο τα αγγεία του εγκεφάλου», αναφέρει σχετικά.

Σημειώνεται ότι 650,000 Αμερικανοί έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον, μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει έντονο τρέμουλο στα άκρα, επιβράδυνση της κίνησης και αλλαγές στην ομιλία.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: 5 συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε (εικόνες)

Υπέρταση: Σε ποια ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Πρωτοποριακή συσκευή δίνει ελπίδα σε άτομα με νευρολογικές βλάβες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved