Έως και το 31% των ενηλίκων κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και την καρδιά.
Παρόλο που δεν την ακούμε συχνά, η βιταμίνη Κ είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βιταμίνης Κ: Η Κ1 που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και η K2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών, τη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων και την πρόληψη της ασβεστοποίησης των αρτηριών, ένα παράγοντα που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.
Για να αποφύγετε την ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, είναι απαραίτητο να τρώτε τροφές πλούσιες σε Κ1, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κολοκύθα και χυμό ροδιού, αλλά και Κ2, όπως κοτόπουλο, συκώτι, βούτυρο, τυρί, κρόκους αυγών και χοιρινό.
Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό συνδυάστε την με τροφές που περιέχουν λιπαρά.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες τα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Κ.