Ο όγκος εγκεφάλου είναι ένα σύνολο από κύτταρα που αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα μέσα στον εγκέφαλο.
Τα κύτταρα αυτά μπορεί να είναι του ίδιου του εγκεφάλου, οπότε ο όγκος λέγεται πρωτοπαθής, να ανήκουν στα περιβλήματα του εγκεφάλου (π.χ. μηνιγγίωμα) ή να έχουν μεταφερθεί μέσω του αίματος από ένα άλλο σημείο του σώματος (π.χ. τον πνεύμονα), οπότε λέγεται δευτεροπαθής όγκος ή εγκεφαλική μετάσταση.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες 6 σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε γα τον όγκο στον εγκέφαλο:
Πηγή: health.com
Photo 1/6
Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα, αλλά όχι πάντα: Την επόμενη φορά που θα έχετε πολύ έντονο πονοκέφαλο, μην βγάλετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Αυτοί που προκαλούν οι όγκοι στον εγκέφαλο δεν είναι κοινοί πονοκέφαλοι. Είναι επίμονοι και τείνουν να είναι χειρότεροι το πρωί και να υποχωρούν στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο, η πίεση στο κρανίο και τον εγκέφαλο μεγαλώνει. Ο πονοκέφαλος λόγω όγκου στον εγκέφαλο, συνοδεύεται συνήθως από ναυτία και εμετό.
Photo 2/6
Όλοι οι όγκοι στον εγκέφαλο δεν είναι καρκίνος: Είναι μεγάλο το φάσμα και το εύρος των διαγνώσεων για τους όγκους στον εγκέφαλο. Κάποιοι είναι καλοήθεις, δηλαδή αναπτύσσονται πολύ αργά στον εγκέφαλο ή ακριβώς έξω από αυτόν. Άλλοι είναι κακοήθεις, αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και είναι ανίατοι.
Photo 3/6
Ακόμη και οι καλοήθεις όγκοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα: Οι όγκοι στον εγκέφαλο μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι επειδή το κρανίο είναι ένας περιορισμένος χώρος και οτιδήποτε αναπτύσσεται μέσα ή ακριβώς έξω από αυτό καταλαμβάνει ζωτικό χώρο και ασκεί πίεση σε σημαντικά σημεία. Γι’ αυτό δεν έχει σημασία μόνο ο τύπος του όγκου αλλά και το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Πιθανά προβλήματα είναι η απώλεια της όρασης, οι δυσκολίες στην ομιλία, η αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος κ.α. Τα συμπτώματα μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά, ειδικά εάν προκαλούνται από καλοήθη και αργά αναπτυσσόμενο όγκο. Αν παρατηρήσετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές, συμβουλευτείτε γιατρό.
Photo 4/6
Οι όγκοι εγκεφάλου δεν είναι μεταστατικοί: Οι όγκοι του εγκεφάλου δεν μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα, καθώς δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος με αυτή που έχουν οι όγκοι σε άλλα μέρη του σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εγκέφαλος είναι ένα προνομιούχο μέρος του σώματος, πολύ καλό στο να κρατά πράγματα απέξω, αλλά και στο να εγκλωβίζει άλλα στο εσωτερικό του.
Photo 5/6
Τα κινητά δεν προκαλούν όγκους στον εγκέφαλο: Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή την υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί έναν όγκο στον εγκέφαλο.
Photo 6/6
Δεν μπορείτε να εμποδίσετε την ανάπτυξή του: Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει τρόπος για να αποτρέψει κανείς τη δημιουργία ενός όγκου στον εγκέφαλο. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να αποφεύγει την έκθεση σε υπερβολική ακτινοβολία (επιλέγοντας π.χ. μαγνητική αντί αξονικής ακτινογραφίας) όπου αυτό είναι δυνατό, ειδικά αν είναι κάτω από 18 ετών.