ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η άσκηση που κρατά «ζωντανό» τον εγκέφαλο

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (Υ.Ε.Δ.Π.) μειώνει τον κίνδυνο εξασθένισης rτων γνωστικών λειτουργιών και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Αυτό επισημαίνει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise».

Συγκεκριμένα, η παρούσα μελέτη σκοπό έχει να αναδείξει τη μορφή άσκησης, η οποία ενισχύει περισσότερο την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ώστε να συμβάλλει στην βελτιστοποίηση προγραμμάτων άσκησης για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Δρ. Τομ Μπέιλι από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ αναφέρει ότι μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστά τα οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης στην υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Καθώς μεγαλώνουμε, η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο δεν γίνεται με την ίδια ευκολία, κάτι που επιβαρίνει τη λειτουργία των αρτηριών. Οι παράγοντες αυτοί συνδέονται με τον κίνδυνο εξασθένισης γνωστικών λειτουργιών και καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως είναι το εγκεφαλικό. Η εύρεση τρόπων αύξησης της ροής του αίματος και λειτουργίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους είναι ζωτικής σημασίας για την πνευματική τους διαύγεια», αναφέρει ο Δρ. Μπέιλι.

Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Κρίστοφερ Άσκιου του Πανεπιστημίου Sunshine Coast της Αυστραλίας και νευροεπιστήμονες του Αθλητικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια συνεχούς και διαλειμματικής προπόνησης, σε νεαρούς και ηλικιωμένους άνδρες.

Σημειώνεται ότι η διαλειμματική προπόνηση χαρακτηρίζεται από σύντομες περιόδους έντονης δραστηριότητας, οι οποίες διαχωρίζονται σε μικρές περιόδους ανάπαυσης.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Μπέιλι: «Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τόσο η διαλειμματική προπόνηση όσο και η περίοδος ανάπαυσης μεταξύ των ασκήσεων αυτής, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο στους ηλικιωμένους.

Επισημαίνει επίσης ότι η διαλειμματική προπόνηση αυξάνει την κυκλοφορία εξίσου αποτελεσματικά σε σχέση με την συνεχόμενη άσκηση, ενώ είναι περισσότερο αποτελεσματική τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά τη διάρκεια των διαστημάτων ανάπαυσης».

Τα πλεονεκτήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου πιστεύεται ότι προκαλούνται από την αυξημένη ένταση της κυκλοφορίας του αίματος κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Πηγή: Medical Express

Διαβάστε επίσης:

Νοητική έκπτωση: Πόση άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση: Ποιους κινδύνους κρύβει;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη μορφή γυμναστικής που «σταματά τον χρόνο»

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved