ΥΓΕΙΑ

Υπερέμεση: Πόσο επικίνδυνη είναι για την εγκυμοσύνη

Η υπερέμεση είναι μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διατροφική ανεπάρκεια έως και απώλεια βάρους, δυσκολεύοντας αρκετά την καθημερινότητα της εγκύου.

Η υπερέμεση πλήττει λιγότερο από το 3% των εγκύων και μπορεί να εμφανιστεί από την 4η έως την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ επιδεινώνεται μεταξύ της 9ης και της 13ης εβδομάδας.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτή, διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα μειώνονται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Αιτίες

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, τα αίτια της υπερέμεσης δεν είναι γνωστά.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως προκαλείται από ορμονική ανισορροπία, όπως είναι η υπερβολική έκκριση οιστρογόνων ή γοναδοτροπίνης, γνωστή και ως «ορμόνη της εγκυμοσύνης» κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το θετικό είναι ότι, η υπερβολική έκκριση γοναδοτροπίνης, που οδηγεί σε υπερέμεση, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επιστημονική θεωρία που να αναφέρει ότι επηρεάζεται η υγεία του εμβρύου.

Η υπερέμεση ταλαιπωρεί την μητέρα, η οποία μπορεί να βιώσει επιπλοκές όπως είναι η μειωμένη λειτουργία των νεφρών, έντονες ζαλάδες και σιελόρροια.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές γυναίκες οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο υπερέμεσης, όπως όσες κυοφορούν δίδυμα ή τρίδυμα ή όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό υπερέμεσης.

Οι γυναίκες που σε προηγούμενη εγκυμοσύνη είχαν πρωινές ναυτίες, συχνές ημικρανίες και υπερέμεση είναι επίσης πιθανό να ταλαιπωρηθούν ξανά και σε επόμενη κύηση.

Αντιμετώπιση

Τα μικρά και συχνά κρύα γεύματα, η συχνή κατανάλωση υγρών, ο ποιοτικός ύπνος, η αντιμετώπιση του στρες, και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της υπερέμεσης, τα οποία εάν επιμείνουν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Για παράδειγμα η λήψη βιταμινών Β6 και Β1, αντιόξινων φαρμάκων και η ενδοφλέβια χορήγηση στεροειδών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Ναυτία κύησης: Πότε γίνεται επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο

Hyperemesis gravidarum: Η επιπλοκή της κύησης που ταλαιπωρεί την Κέιτ Μίντλετον

Εμετός: Πώς θα τον σταματήσετε & πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved