ΥΓΕΙΑ

Παιδί μόνο στο αυτοκίνητο: Οι κίνδυνοι ανάλογα με τον χρόνο παραμονής

Σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν όσο ένα παιδί, μένει μόνο του σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν μόνα τα παιδιά στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγα λεπτά, ανεξαρτήτως εποχής.

Αν και τα ποσοστά θανάτων από αυτή την αιτία παραμένουν χαμηλότερα στην Ευρώπη συγκριτικά με τις Η.Π.Α., η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου εκδίδει προειδοποιητικές οδηγίες για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ενώ πρακτικές όπως είναι το ανοικτό παράθυρο ή η σκιά δεν θα αποτρέψουν το κακό.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας μέρας με χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορούν γρήγορα να ξεπεράσουν τους 52 βαθμούς Κελσίου και να αποβούν μοιραίες για τη ζωή των παιδιών, που είναι μόνα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στους 19 βαθμούς Κελσίου

Συγκεκριμένα, στους 19 βαθμούς Κελσίου σε ένα ανοιχτόχρωμο αυτοκίνητο, μια μέρα με λίγα σύννεφα, μέσα σε 60 λεπτά, το παιδί θα πάθει υποθερμία, θα αρχίσει να ιδρώνει και θα νιώθει έντονη δίψα.

Στα 90 λεπτά, θα αισθανθεί έντονη εφίδρωση και υποθερμία, ενώ εάν πάσχει από επιληψία θα πάθει επιληπτική κρίση.

Όταν συμπληρώσει 150 λεπτά σε ένα κλειστό αυτοκίνητο, η θερμοκρασία του σώματός του θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα έχει τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία, δύσπνοια, τάσεις προς έμετο και θα απειλείται σοβαρά η υγεία του.

Στα 170 λεπτά η θερμοκρασία του σώματός του φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, θα έχει έντονο πονοκέφαλο, ζαλάδα, διέγερση, σύγχυση, ψευδαισθήσεις και ντελίριο, κατάσταση που χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Στους 24 βαθμούς Κελσίου

Στους 24 βαθμούς Κελσίου, σε ένα ανοιχτόχρωμο αυτοκίνητο, μια μέρα με λίγα σύννεφα, μέσα σε 40 λεπτά, το παιδί θα έχει έντονη εφίδρωση, δίψα και θα κινδυνεύει να πάθει υποθερμία.

Μένοντας το παιδί μια ώρα μέσα στο αυτοκίνητο, θα ξεκινήσουν συμπτώματα όπως εφίδρωση, εξάψεις και ταχυκαρδία και οι πρώτες επιληπτικές κρίσεις, εάν πάσχει από επιληψία.

Στη μιάμιση ώρα κινδυνεύει η ζωή του, έχει τάσεις λιποθυμίας, είναι αφυδατωμένο, νιώθει αδυναμία, έχει τάσεις προς έμετο και δύσπνοια.

Εάν αφήσετε το παιδί 160 λεπτά μέσα στο αυτοκίνητο, η κατάσταση χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας γιατί υποφέρει από έντονο πονοκέφαλο, ζαλάδα, σύγχυση, ψευδαισθήσεις και ντελίριο.

Στην περίπτωση κατά την οποία το αυτοκίνητο είναι σκούρου χρώματος, τα παραπάνω συμπτώματα θα έχουν ταχύτερη εξέλιξη.

Τα φιμέ τζάμια, τα σκίαστρα και τα μερικώς κατεβασμένα παράθυρα, είναι πρακτικές που μπορεί να επιβραδύνουν την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά η τελική έκβαση, όπως περιγράφηκε πιο πάνω δεν θα μεταβληθεί.

Πηγή: Mirror

Διαβάστε επίσης:

Παιδί μόνο στο αυτοκίνητο: Οι θανάσιμοι κίνδυνοι

Γιατί το παιδί δεν πρέπει να κοιμάται στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Γονείς προσοχή: Έτσι θα αποφύγετε τη θερμοπληξία του παιδιού στο αυτοκίνητο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved