Η συνήθεια του πατέρα που επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος του γιου
Η συνήθεια του πατέρα να καπνίζει πατέρα επιδρά στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στη συγκέντρωση του σπέρματος του γιού του στη μετέπειτα ζωή του .
Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας Δανών ερευνητών οι οποίοι τα παρουσίασαν στην 35η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη.
Μέχρι τώρα, η πλειονότητα των ερευνών ασχολούνταν με τη μελέτη των αρνητικών επιπτώσεων του καπνίσματος της μητέρας (πρόωρος τοκετός, λιποβαρή νεογνά κλπ).
«Η νέα έρευνα συνιστά την πρώτη που διερεύνησε σε μεγάλη κλίμακα την επίδραση του πατρικού προγεννητικού καπνίσματος στην ποιότητα του σπέρματος των γιών, ανεξάρτητα από την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ και το αν η μητέρα ήταν καπνίστρια», τόνισε η δρ. Σάντρα Σόγκαρντ-Τότενμποργκ από το Νοσοκομείο Μπίσπεμπγιεργκ Φρεντέρικσμπεργκ της Κοπεγχάγης.
Οι μελετητές ανέλυσαν τα δεδομένα 778 νεαρών ανδρών ηλικίας 19 ετών, οι οποίοι γεννήθηκαν στη Δανία από το 1996 έως το 2002. Οι πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα του πατέρα και της μητέρας ελήφθησαν από μητρικές αναφορές κατά την 16η εβδομάδα της κύησης.
Η ποιότητα σπέρματος στους νεαρούς άνδρες αναλύθηκε σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και αφορούσε τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, το συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, τη μορφολογία και την κινητικότητα τους.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην 35η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη, έδειξαν ότι οι γιοι των πατέρων που κάπνιζαν καθημερινά (και των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν), είχαν 8% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και 9% μικρότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων από τους γιους των μη καπνιστών πατέρων.
Τα ποσοστά ήταν πολύ μεγαλύτερα, όταν ήταν η μητέρα αυτή που κάπνιζε και όχι ο πατέρας. Συγκεκριμένα, οι ενήλικες άντρες που οι μητέρες τους κάπνιζαν προγεννητικά, είχαν 26% μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και 46% λιγότερα σπερματοζωάρια.
«Είναι σίγουρα χειρότερα για τα αγόρια, αν καπνίζει η μητέρα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιο συνηθισμένο να καπνίζει ο πατέρας και όχι η μητέρα, συνεπώς τα ευρήματα έχουν μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία. Μια μείωση κατά 8% ως 9% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη γονιμότητα των ανδρών που έχουν ήδη μέτρια ποιότητας σπέρματος», δήλωσε η δρ. Σάντρα Σόγκαρντ-Τότενμποργκ.
Μια πιθανή εξήγηση που δόθηκε για το πώς αυτή η συνήθεια των πατέρων προγεννητικά επηρεάζει τους γιους τους, είναι ο επιγενετικός μηχανισμός, δηλαδή το κάπνισμα που μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο γονιδίωμα του σπέρματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μεταδοθεί στα κύτταρα των απογόνων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Οκτώ πράγματα που ένας μπαμπάς πρέπει να διδάξει στον γιο του (vid)