Ποια προβλήματα ψυχικής υγείας προκαλεί μόλις μία νύχτα «κακού» ύπνου
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας στους φοιτητές, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.
Για κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, ο κίνδυνος προβλημάτων ψυχικής υγείας αυξανόταν κατά σχεδόν 20%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Sleep 2019.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι φοιτητές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την εκπαίδευση για την υγεία του ύπνου, δήλωσε η βασική συγγραφέας της μελέτης Thea Ramsey, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας (Tucson), στο Reuters Health.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής της Κλινικής Συμπεριφοράς του Ύπνου του Πανεπιστημίου, Michael Grandner, αναφέρθηκε στα αποδεδειγμένα οφέλη του ύπνου για την ψυχική υγεία.
«Η μελέτη μας, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη σύνδεση των δύο καταστάσεων, δείχνει ότι όσο περισσότερες είναι οι νύχτες ανεπαρκούς ύπνου στη ζωή ενός φοιτητή, τόσο πιθανότερο είναι να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ψυχικής υγείας».
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 110.000 σπουδαστές. Ως «ανεπαρκής ύπνος» ορίστηκαν οι νύχτες στη διάρκεια των οποίων οι σπουδαστές δεν κοιμούνταν αρκετά ώστε να αισθάνονται ξεκούραστοι.
Η ανάλυση έδειξε ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέθηκε με 19-29% αύξηση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.
Το αίσθημα μοναξιάς αυξήθηκε κατά 19% για κάθε νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, η κατάθλιψη κατά 21%, το άγχος κατά 25%, η τάση αυτοτραυματισμού κατά 25%, οι αυτοκτονικές σκέψεις κατά 28% και η εξάντληση κατά 29%.
Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 8.500 σπουδαστές που αθλούνταν ως ομάδα σύγκρισης και διαπίστωσαν ανάλογη σύνδεση αϋπνίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Πηγή: Mail Online
Διαβάστε επίσης:
Ελλιπής ύπνος: 4 επιπτώσεις στην ψυχολογία & την κοινωνική ζωή που σας αφορούν