ΥΓΕΙΑ

Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2

Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες στην εγκυμοσύνη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί που θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αφού μελέτησαν σχεδόν 120.000 εγκύους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσες είναι υπέρβαρες αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο. Για όσες όμως ήταν παχύσαρκες στην εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος ήταν 3,5 φορές υψηλότερος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ το μωρό βρίσκεται στη μήτρα μπορεί να το «προγραμματίζουν» να αναπτύξει την πάθηση.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία, δεδομένου ότι μία στις δύο γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρβαρη.

Τα στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κάλυψαν μια περίοδο 60 χρόνων και πάνω, εντός της οποίας το ποσοστό των παχύσαρκων μητέρων πενταπλασιάστηκε.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Rebecca Reynolds, δήλωσε ότι η μελέτη «έδειξε σημαντική συσχέτιση» του Δείκτη Μάζας Σώματος της μητέρας και των παιδιών που αναπτύσσουν διαβήτη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia, ότι απαιτούνται επειγόντως στρατηγικές για να μειωθούν οι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Η Reynolds και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από τα αρχεία γεννήσεων 118.201 παιδιών από το 1950 έως το 2011. Αυτά συγκρίθηκαν με στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών Υγείας της Σκωτίας - ένα μητρώο διαβήτη που καλύπτει όλο τον πληθυσμό.

Ο λόγος που ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος της μητέρας μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε διαβήτη, είναι άγνωστος και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξηγήσουν τη σχέση, ανέφεραν ερευνητές.

Μια θεωρία είναι ότι η παχυσαρκία στη μητέρα δημιουργεί ένα περιβάλλον στη μήτρα που είναι κακό για την υγεία του αγέννητου μωρού.

Αυτό περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και άλλων χημικών ουσιών που οδηγούν σε «προγραμματισμό» για δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις στο παιδί.

Επιπλέον, συντελούνται σύνθετες ορμονικές, μεταβολικές και φλεγμονώδεις αλλαγές που συνδέονται με την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη.

Η Reynolds και οι συνάδελφοί της εικάζουν ότι αυτές πιθανώς επηρεάζουν την ορμονική έκθεση και την παροχή θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο.

Οι μεταβολικές αλλαγές που τροποποιούν ή αποκλείουν ορισμένα γονίδια -επιγενετικά- στις μήτρες των παχύσαρκων μητέρων μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Η άσκηση πίεσης στα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας του αγέννητου παιδιού, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη έναρξη του διαβήτη τύπου 2.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι στη διάρκεια της μελέτης, το 25% των εγκύων γυναικών ήταν υπέρβαρες και το 10% παχύσαρκες. Το ποσοστό των παχύσαρκων μητέρων πενταπλασιάστηκε από το διάστημα 1950-1959 (3%) έως το διάστημα 2000-2011 (16%).

Οι βραχυπρόθεσμες επιπλοκές της παχυσαρκίας της μητέρας είναι γνωστές και περιλαμβάνουν διαβήτη κύησης, προεκλαμψία, αλλά και πρόωρο θάνατο των παιδιών λόγω καρδιακών παθήσεων.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που ήταν παχύσαρκες ή υπέρβαρες στην εγκυμοσύνη, είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πριν τα 55.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Οι υπέρβαρες έγκυες γεννούν «γερασμένα» μωρά

Μητρική παχυσαρκία: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Έρευνα: Οι παχύσαρκες έγκυες γεννούν παιδιά με διαβήτη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved