ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

Μερίδα της ιατρικής κοινότητας πιστεύει ότι η ύπαρξη ψωρίασης μπορεί να συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Ισχύει ωστόσο κάτι τέτοιο;

Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η ψωρίαση ή η ψωριατική αρθρίτιδα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου ή ότι κατατάσσονται στους παράγοντες κινδύνου για πολλές άλλες παθήσεις.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί την πιο γρήγορη από το συνηθισμένο αναπαραγωγή του δέρματος. Αυτή η γρήγορη ανάπτυξη προκαλεί τον σχηματισμό των γνωστών κόκκινων, πλατύφυλλων επιθεμάτων δέρματος στην επιφάνεια, τα γνωστά σημάδια της ψωρίασης.

Μπορεί το ένα να προκαλέσει το άλλο;

Θα χρειαστούν πολλά χρόνια περεταίρω ερευνών ώστε να αποδειχθεί εάν η ψωρίαση μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο ή κατά πόσο η μια πάθηση μπορεί να προκαλέσει ή να «πυροδοτήσει» την άλλη. Οι ερευνητές έχουν διχαστεί ως προς αυτό.

Μια άποψη μπορεί να είναι ότι η ψωρίαση ή ακόμα και η θεραπεία ψωρίασης όπως φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θεραπείες με υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να αυξήσουν την εμφάνιση καρκίνου.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου εξαιτίας της ψωρίασης υπάρχουν (αν και μικρές) όχι άμεσα αλλά εξαιτίας αυτής.

Συγκεκριμένα η έρευνα ταυτοποίησε τύπους καρκίνων (λέμφωμα, καρκίνος των πνευμόνων και μελάνωμα)με την ύπαρξη ψωρίασης ενώ δεν βρήκε σύνδεση ανάμεσα σε ψωρίαση και καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο του μαστού ή λευχαιμία.

Συμπερασματικά, η ψωρίαση μπορεί να θεωρηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου αν και οι γιατροί δεν θεωρούν την συγκεκριμένη πάθηση ως άμεση αιτία για την εμφάνιση του.

Από την άλλη ούτε ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει ψωρίαση αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αιτίες της ψωρίασης, -που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές καθώς πηγάζουν και από ψυχολογικούς λόγους-, συνδέονται με γενετικές εξάρσεις που πάντα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved