ΥΓΕΙΑ

Kαρκίνος & διατροφή: Ποιες τροφές ενοχοποιούνται για 6 μορφές της νόσου

Η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή ευθύνεται για πάνω από 80.000 διαγνώσεις καρκίνου ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον με βεβαιότητα ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς θρεπτική αξία, δεν αυξάνουν μόνο την περίμετρο της μέσης, αλλά και το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ πλεονάζοντος σωματικού βάρους και τουλάχιστον έξι μορφών καρκίνου, αλλά και πιθανή σύνδεση με τουλάχιστον άλλες επτά.

Το 2015, το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετιζόταν με το 5,2% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου, όσα δηλαδή συνδέονταν με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του νεφρού και του παγκρέατος.

Την κατατάσσει επίσης στους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνους της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών, καθώς και του μη-Hodgkin λεμφώματος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts συνέκριναν ποσοστά και διαγνώσεις συγκεκριμένων μορφών καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία και δίαιτες.

Διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου (που είναι πιθανότερο συγκριτικά με άλλους καρκίνους να οφείλεται σε κακή διατροφή) συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και τη μη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι καρκίνοι του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα συνδέονταν περισσότερο με διατροφές χωρίς λαχανικά και φρούτα.

Οι διατροφές με πολύ επεξεργασμένα κρέατα συνδέονταν επίσης στενά με τον καρκίνο του στομάχου.

Τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και γενικά τα ροφήματα με ζάχαρη, αυξάνουν τόσο τον κίνδυνο παχυσαρκίας, όσο και τον κίνδυνο καρκίνου.

Σχεδόν το 40% ή 52.225 διαγνώσεις καρκίνου που σχετίζονταν με τη διατροφή το 2015, αφορούσαν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο ρυθμός του οποίου αυξάνεται σταθερά, ειδικά μεταξύ των νέων.

Παρόλο που τα περισσότερα στοιχεία της δυτικής διατροφής συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου, η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέονταν ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξη καρκίνου, ανεξαρτήτως διατροφής.

Ο δεύτερος πιθανότερος ένοχος, ήταν η μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, και ακολουθούσε η υπερβολική κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου κρέατος και οι δίαιτες με λίγα ή καθόλου φρούτα και λαχανικά.

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο γιατί μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα (burger), άδειους υδατάνθρακες (αναψυκτικά) και κορεσμένα λιπαρά (τηγανητά), και φτωχή σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και φρέσκα φρούτα και λαχανικά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι αυτές οι τροφές προκαλούν συσσώρευση λίπους, το οποίο προκαλεί φλεγμονή, που με τη σειρά της μεταλλάσσει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα ως αιτία –όχι μόνο παράγοντας κινδύνου- υπερφαγίας και υπερβολικής πρόσληψης βάρους από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Όλοι αυτοί οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη 7-8% των καρκίνων που θεωρούνται αποτέλεσμα του πλεονάζοντος σωματικού βάρους, ανεξαρτήτως διατροφής.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ευκαιρία να μειωθούν τα ποσοστά καρκίνου μέσω της βελτίωσης της διατροφής, δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, Δρ Fang Fang Zhang, ερευνητής καρκίνου και διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved