ΥΓΕΙΑ

Το παιδί κατάπιε μπαταρία-κουμπί: Ο κίνδυνος για το στομάχι & οι θανατηφόρες επιπλοκές

Οι γιατροί πρέπει να είναι πιο επιθετικοί στον τρόπο αντιμετώπισης των παιδιών που καταπίνουν μπαταρίες-κουμπιά, ακόμη και αν δείχνουν ότι βρίσκονται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τα ευρήματα προκαταρκτικής μελέτης.

Οι μικρές, στρογγυλές μπαταρίες που υπάρχουν σε πάρα πολλές συσκευές, από ρολόγια και τηλεχειριστήρια μέχρι παιχνίδια, αποτελούν όλο και συχνότερα αιτία επίσκεψης στα επείγοντα.

«Οι μπαταρίες-κουμπιά βρίσκονται παντού» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Racha Khalaf. «Είναι μικρές, γυαλιστερές και ελκυστικές για τα παιδιά».

Κάθε φορά που ένα παιδί καταπίνει μια μπαταρία -ή υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να την έχει καταπιεί- οι γονείς πρέπει να το μεταφέρουν αμέσως στο νοσοκομείο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να σφηνώσει η μπαταρία στον οισοφάγο, σύμφωνα με την Khalaf, παιδογαστρεντερολόγο στο νοσοκομείο παίδων της Ορόρα, στο Κολοράντο.

Όταν συμβαίνει αυτό, η μπαταρία μπορεί να κάψει το βλεννογόνο του οισοφάγου και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ή και θανατηφόρες επιπλοκές. Οι γιατροί στα επείγοντα τοποθετούν ενδοσκόπιο στο λαιμό για την αφαίρεση της μπαταρίας.

Η κατάσταση είναι διαφορετική αν η ακτινογραφία δείξει ότι η μπαταρία έχει μετακινηθεί στο στομάχι. Αν δεν προκαλεί συμπτώματα, οι κατευθυντήριες οδηγίες λένε ότι οι γιατροί μπορούν να περιμένουν για να δουν αν η μπαταρία αποβληθεί μέσω των κενώσεων του παιδιού.

Στη νέα μελέτη όμως, η Khalaf και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε παιδιά χωρίς συμπτώματα, οι μπαταρίες-κουμπιά που φτάνουν στο στομάχι μπορούν να βλάψουν το βλεννογόνο. Αυτό υποδεικνύει ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους και σε αυτές τις περιπτώσεις, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ιατρικά αρχεία για 68 παιδιά που έλαβαν θεραπεία σε τέσσερα παιδιατρικά νοσοκομεία μεταξύ 2014 και 2018. Όλα υποβλήθηκαν σε επεμβατική ενδοσκόπηση για την αφαίρεση μπαταρίας-κουμπιού από το στομάχι. Πολλά από αυτά δεν είχαν συμπτώματα όταν έφτασαν στο νοσοκομείο.

Η ομάδα της Khalaf διαπίστωσε ότι το 60% των παιδιών είχαν υποστεί διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου.

Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, η μπαταρία δημιούργησε μια τρύπα στο στομάχι του παιδιού επειδή παρέμεινε εκεί για μεγάλο διάστημα. Οι γιατροί υπολογίζουν ότι η μπαταρία βρισκόταν στο στομάχι του παιδιού για σχεδόν πέντε ημέρες.

Ακόμα και σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις διάβρωσης του βλεννογόνου του στομάχου όμως, υπάρχει κίνδυνος να προχωρήσει η ζημιά σύμφωνα με την Khalaf, καθώς οι γιατροί δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν ή πότε θα αποβληθεί η μπαταρία.

Οι μπαταρίες-κουμπιά προκαλούν ανησυχία τόσο λόγω του σοβαρού προβλήματος που μπορούν να προκαλέσουν, όσο και λόγω της γενικευμένης παρουσίας τους στα οικιακά προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ τα περιστατικά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του '90.

Από την άλλη, κάθε επέμβαση ενέχει πιθανούς κινδύνους. Η αφαίρεση μιας μπαταρίας-κουμπιού μέσω επεμβατικής ενδοσκόπησης είναι πιθανό να προκαλέσει αιμορραγία ή διάτρηση στομάχου, σημειώνει η Khalaf.

Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να αποθηκεύουν τις μπαταρίες σε ασφαλές σημείο που δεν μπορούν να τις βρουν τα παιδιά.

Όταν αντικαθιστάτε μια μπαταρία, μην αφήνετε την παλιά στο χώρο που υπάρχουν παιδιά.

Εάν το παιδί σας καταπιεί μπαταρία, αναζητείστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση για τις παθήσεις του πεπτικού στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μίνι ρομπότ αφαιρεί μπαταρίες από το στομάχι (pics&video)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved