Στέβια: Τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης
Η αντικατάσταση των τεχνητών γλυκαντικών από φυσικές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς δίνουν και αυτές αρκετές θερμίδες.
Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι δίνει 64 θερμίδες, το οποίο είναι πιο επιβλαβές από ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που δίνει 48 θερμίδες.
Η στέβια αποτελεί μία από τις πολλές εξαιρέσεις στον κατάλογο των φυσικών γλυκαντικών (σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας κλπ.), καθώς δεν αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων. Τα άλλα δύο είναι η ασπαρτάμη και το monk fruit.
Η στέβια εξάγεται από το φυτό to φυτό Stevia rebaudiana, ένα φυτό που καλλιεργείται στην Παραγουάη και τη Βραζιλία.
Αποτελεί φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση εκδορών, προβλημάτων του στομάχου και εγκαυμάτων. Είναι 200-250 φορές πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη, αλλά έχει μηδέν θερμίδες και υδατάνθρακες.
Το 2008, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι η στέβια είναι ασφαλής για κατανάλωση σε ποσότητα 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Η αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια έχει θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.
Πλεονεκτήματα
Η στεβιοσίδη της στέβια βοηθάει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Μελέτη του 2012 στο περιοδικό Nutrition and Cancer έδειξε ότι η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού ελαχιστοποιήθηκε μέσω της τακτικής κατανάλωσης στέβια.
Όσοι ακολουθούν κετογονική και δίαιτα paleo, επιλέγουν στέβια αντί ζάχαρης για να αποφύγουν τους υδατάνθρακες.
Η πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων μειώνεται σημαντικά μέσω της αντικατάστασης της ζάχαρης με στέβια, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, συμβάλλει στην αύξηση της καλής και τη μείωση της κακής χοληστερόλης.
Μειονεκτήματα
Μελέτη έδειξε ότι η στέβια μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων για την ινσουλίνη, τη χοληστερίνη, τη γονιμότητα, τον καρκίνο και διάφορες ιώσεις.
Έχει βρεθεί επίσης ότι όσοι δεν καταναλώνουν σακχαρόζη, αντισταθμίζουν την πρόσληψη θερμίδων μέσω της κατανάλωσης μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής.
Αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυσικά γλυκαντικά δεν είναι πάντοτε ευεργετικά για την απώλεια βάρους, καθώς αρκετά ανοίγουν την όρεξη.
Πηγή: Medical Daily
Διαβάστε επίσης: