ΥΓΕΙΑ

Πίνετε πολύ καφέ; Οι επιπτώσεις στην καρδιά

Η κατανάλωση πολλών καφέδων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν έξι ή περισσότερους καφέδες καθημερινά, επιβαρύνουν την υγεία τους, καθώς αυξάνεται κατά 22% ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Τα ποσοστά των καρδιαγγειακών παθήσεων στην Αυστραλία αυξάνονται σταθερά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα θάνατο κάθε 12 λεπτά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, μπορούν όμως να προληφθούν.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη τους επιβεβαιώνει τη συμβολή του καφέ στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως μέσω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα έξι φλιτζάνια είναι οριακό σημείο, καθώς όσοι το υπερβαίνουν αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι όταν πίνουν πολύ καφέ νιώθουν νευρικότητα, ευερεθιστότητα , ακόμη και ναυτία. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη βοηθά το σώμα να δουλεύει γρηγορότερα και εντονότερα. Μπορεί όμως να υποδηλώνει ότι έχετε φτάσει στα όριά σας ως προς την κατανάλωση καφεΐνης» δήλωσε η Elina Hyppönen, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς τους και την αρτηριακή τους πίεση εντός φυσιολογικών ορίων αν περιορίσουν την κατανάλωση καφέ σε λιγότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από ανάλυση δεδομένων της βρετανικής Biobank που περιλάμβανε 347.077 συμμετέχοντες ηλικίας 37 έως 73 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς το γονίδιο μεταβολισμού της καφεΐνης, που ονομάζεται CYP1A2, επεξεργάζεται την καφεΐνη στο σώμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Πώς αντιδρά το σώμα όταν πίνετε πολύ καφέ (video)

Καφές, αλκοόλ, παραπανίσια κιλά: Πώς σχετίζονται με τη μακροζωία

Καφές: Ποιο είδος ωφελεί τον εγκέφαλο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved