Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Αυτό είναι το «μυστικό»!
Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης για τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία είναι γνωστά.
Παραμένουν ωστόσο αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων προπονήσεων.
Ποιο είδος γυμναστικής μπορεί να σας ωφελήσει περισσότερο και με ποια συχνότητα πρέπει τελικά να γυμνάζεστε;
Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Society of Cardiology, διαπίστωσε ότι η καθημερινή δραστηριότητα συνδέεται με τη μακροζωία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.
Οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα περίπου 300.000 ενηλίκων, ηλικίας από 18 μέχρι 74 ετών και διαπίστωσαν ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, για κάθε αύξηση σε χιλιοστόλιτρο του VO2 max (μέτρο καρδιοαναπνευστικής ικανότητας), ο κίνδυνος θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 3%.
Οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να σηκώνουν βάρη ή να τρέχουν πολλά χιλιόμετρα για να επωφεληθούν από την άσκηση. Ακόμη και μικρή αύξηση στην καθημερινή τους δραστηριότητα, όπως το να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο για να πάνε στο γραφείο, ήταν αρκετή για να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ήταν επωφελής, ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ekblom-Bak από τη Σουηδική Σχολή Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας, στη Στοκχόλμη. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο δραστήριοι είστε -είτε γυμνάζεστε λιγότερο, είτε περισσότερο- ο κίνδυνος νόσησης από πολλές ασθένειες μπορεί να μειωθεί αν προσθέσετε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σας.
Οι ερευνητές προτείνουν να ενθαρρύνονται οι ασθενείς από τους γιατρούς να κινούνται περισσότερο.
Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να κινείστε περισσότερο. Επιλέξτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάντε μία μεγάλη βόλτα στα μαγαζιά ή κατεβείτε από το μετρό μερικές στάσεις πριν φτάσετε στον προορισμό σας.
Πηγή: mindbodygreen.com
Διαβάστε επίσης:
Μακροζωία: Οι 4 κανόνες που εξασφαλίζουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής (pics)