ΥΓΕΙΑ

Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή: Τα συμπτώματα & πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η βαριά μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου επηρεάζει έως και το 5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Όπως συμβαίνει με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD) μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, κόπωση και αλλαγές στον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες.

Επιπλέον, οι πάσχουσες μπορεί να εμφανίσουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα: θλίψη ή απελπισία, άγχος ή ένταση, υπερβολικά κακή διάθεση, ευερεθιστότητα ή θυμό.

Η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή, εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, δυσκολεύει την καθημερινότητα και την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τον George Henning, καθηγητή οικογενειακής ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Πολλές πάσχουσες από τη διαταραχή μπορεί επίσης να έχουν κατάθλιψη.

Για τη διάγνωση της διαταραχής, ο γιατρός παίρνει το ιατρικό ιστορικό και εξετάζει την ασθενή.

Είναι όμως σημαντικό για τις ασθενείς με συμπτώματα Προεμμηνορροϊκής Δυσφορικής Διαταραχής να τηρούν ημερολόγιο συμπτωμάτων για αρκετούς κύκλους προκειμένου να βοηθήσουν τον γιατρό τους να εντοπίσει συγκεκριμένους συνδυασμούς συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διαταραχή.

Η διάγνωση PMDD, προϋποθέτει τουλάχιστον τέσσερα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου συν ένα πέμπτο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη διάθεση. Τα συμπτώματα πρέπει να ξεκινούν περίπου μια εβδομάδα πριν από την εμμηνόρροια και να σταματούν αμέσως μετά.

Οι πάσχουσες πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως και αποτελούν την θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης.

Οι πάσχουσες μπορούν επίσης να λάβουν αναλγητικά για την αντιμετώπιση των πόνων στην κοιλιά και τη μέση, των πονοκεφάλων και άλλων συμπτωμάτων.

Τα αντισυλληπτικά αποτελούν πιθανή θεραπεία για κάποιες γυναίκες.

Η διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης ή δραστηριοτήτων που απολαμβάνετε, μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή με λίγο αλάτι και να είστε σωματικά δραστήριες.

Η Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή επηρεάζει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας με τους άλλους και είναι μια σοβαρή, χρόνια πάθηση που απαιτεί θεραπεία.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: 6 τροφές που καταπολεμούν τα συμπτώματα

Γιατί πονάει το στήθος πριν την περίοδο – Τι μπορείτε να κάνετε

Περίοδος & υπέρταση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved