ΥΓΕΙΑ

Σμάλτο δοντιών: Οι επιπτώσεις από τη χρήση προϊόντων λεύκανσης

Σοβαρές και ενδεχομένως μόνιμες βλάβες μπορούν να προκαλέσουν στα δόντια τα δημοφιλή προϊόντα λεύκανσης που υπόσχονται λαμπερό χαμόγελο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στόκτον στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ευρέως γνωστό ως οξυζενέ, που αποτελεί το δραστικό συστατικό των ταινιών λεύκανσης των δοντιών οι οποίες πωλούνται σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, μπορεί να καταστρέψει την οδοντίνη, έναν ιστό που βρίσκεται κάτω από το πρώτο προστατευτικό στρώμα αδαμαντίνης.

Τα δόντια μας αποτελούνται από τρία στρώματα: το εξωτερικό στρώμα είναι αυτό της αδαμαντίνης. Κάτω από την αδαμαντίνη υπάρχει το στρώμα της οδοντίνης και κάτω από αυτό υπάρχει συνδετικός ιστός που ενώνει τις ρίζες του δοντιού με τα ούλα.

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση των ταινιών λεύκανσης στα δόντια, είχαν επικεντρωθεί στην αδαμαντίνη, η οποία περιέχει πολύ λίγες πρωτεΐνες. Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στην οδοντίνη, η οποία αποτελεί τον κύριο «κορμό» του δοντιού και περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και ιδίως κολλαγόνου.

Έχει αποδειχθεί ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να εισχωρήσει τόσο στην αδαμαντίνη όσο και στην οδοντίνη. Προηγούμενη έρευνα των ίδιων επιστημόνων είχε δείξει ότι το κολλαγόνο στο στρώμα της οδοντίνης μειώνεται όταν στα δόντια τοποθετούνται λευκαντικές ταινίες.

Οι ερευνητές κατάφεραν τώρα να αποδείξουν ότι όταν το κολλαγόνο της οδοντίνης εκτίθεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου «σπάει» σε μικρά κομμάτια.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η προσθήκη στο κολλαγόνο υπεροξειδίου του υδρογόνου σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με εκείνες που περιέχονται στις λευκαντικές ταινίες είναι αρκετή ώστε να κάνει το κολλαγόνο να εξαφανιστεί, κάτι το οποίο πιθανώς συμβαίνει εξαιτίας του κατακερματισμού της πρωτεΐνης σε πολλά μικρά κομμάτια» σημείωσε η δρ Κέλι Κίναν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Στόκτον.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Ορλάντο της Φλόριδας.

Διαβάστε επίσης:

Τερηδόνα & ουλίτιδα: Προστατέψτε τα δόντια σας με αυτές τις 9 τροφές (φωτο)

Τα 6 καθημερινά λάθη που κιτρινίζουν τα δόντια σας

Οι 4 βιταμίνες που χρειάζεσαι για γερά δόντια

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved