ΥΓΕΙΑ

Άγχος: Πώς συνδέεται με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αποτελούν ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, γι' αυτό θεωρείται κρίσιμη η ενημέρωση σχετικά με την πρόσληψη τροφών που μπορούν να συμβάλλουν στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Η διατροφή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι της πρόληψης του διαβήτη, υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα και σχετίζεται με την ψυχολογία σας, το άγχος.

Πώς συνδέεται το άγχος με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ακόμα και αν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε το υψηλό σάκχαρο υιοθετώντας μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή κάνοντας διαλείπουσα νηστεία, μπορεί να σαμποτάρετε τις προσπάθειές σας με τη συσσώρευση του σακχάρου στο αίμα ακόμη και όταν δεν τρώτε καθόλου ή καταναλώνετε μόνο λιπαρά και πρωτεΐνες.

Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας ενεργοποιεί τη φυσιολογική αμυντική αντίδρασή του. Μέρος αυτής της αντίδρασης περιλαμβάνει την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να αποφύγετε μία κατάσταση που σας στρεσάρει, θα χρειαστείτε την ενέργεια που παρέχεται από τη γλυκόζη στο αίμα σας. Αν είστε όμως συνεχώς αγχωμένοι, τότε απελευθερώνεται διαρκώς σάκχαρο στο αίμα σας, το οποίο προκαλεί επίσης την απελευθέρωση της ινσουλίνης.

Η υπερινσουλιναιμία, αναγκάζει το σώμα σας να προσπαθεί να επαναφέρει τη γλυκόζη πίσω στα κύτταρα. Η ινσουλίνη είναι επίσης μία από τις ορμόνες που ωθεί το σώμα σας να αποθηκεύει λίπος, γεγονός που εξηγεί γιατί μπορεί να έχετε αυξημένο βάρος κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου στη ζωή σας.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

10 τρόποι για να μειώσετε φυσικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (pics)

Σάκχαρο: Τι να πίνετε το πρωί για να αποφύγετε την αύξησή του

Σάκχαρο: 5 tips για να το μειώσετε στη διάρκεια της νύχτας (φωτο)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved