Καρκίνος παχέος εντέρου: Τροφές που αυξάνουν και μειώνουν τον κίνδυνο (pics)
OnMed
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στις πιο κοινές μορφές καρκίνου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη, πολλοί είναι όμως οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, ανάμεσά τους τα περιττά κιλά, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.
Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και / ή πίνουν πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο έντερο.
Ειδικά σε ότι αφορά στο πρώτο, ο κίνδυνος δεν σχετίζεται μόνο με την κατανάλωση κρέατος αλλά και με τον τρόπο μαγειρέματος.
Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 190 βαθμούς Κελσίου, π.χ. σε μπάρμπεκιου, τα αμινοξέα των πρωτεϊνών αντιδρούν μεταξύ τους ή με την κρεατίνη του κρέατος οδηγώντας στη δημιουργία ετεροκυκλικών αμινών, ενώσεων που ενοχοποιούνται για καρκίνους.
Στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου αναπτύσσονται πολύποδες, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο αν τα κύτταρα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Δείτε παρακάτω ποιες τροφές σας προστατεύουν, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο: