Καθημερινά πράγματα που δείχνουν ότι το «έξω» δε συμβαδίζει με το «μέσα»!
Όσο περνούν τα χρόνια, η φθορά γίνεται εμφανής σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γήρανση επηρεάζει τα πάντα στο σώμα μας: Από το δέρμα που χαλαρώνει και αποκτά ρυτίδες μέχρι και το πιο εσωτερικό κύτταρο του σώματος που εμφανίζει δυσλειτουργία.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις φθοράς που δεν δικαιολογούνται από την βιολογική ηλικία του ατόμου, αλλά οφείλονται σε άλλους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση .
Δείτε μερικά από τα σημάδια που δείχνουν πως το σώμα βιάζεται να γεράσει!
Πηγή: Reader’s Digest
Διαβάστε επίσης:
Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, η καθυστέρησή της όμως εφικτή
12 λόγοι που τον χειμώνα γερνάμε πιο γρήγορα (εικόνες)
Photo 1/6
Τρέχεις να τους προλάβεις. Ο ρυθμός βάδισης αποτελεί βασικό δείκτη της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου. Αν νιώθεις, ότι «χάνεις ταχύτητα», απλά συνέχισε να περπατάς! Όσο αυξάνεται το περπάτημα, τόσο βελτιώνεται η δυσική κατάσταση.
Photo 2/6
Έχεις πιο πολλές ρυτίδες από τους συμμαθητές σου. Εντάξει, τα γονίδια παίζουν ρόλο, όμως αν βλέπεις το πρόσωπό σου πολλά χρόνια γηραιότερο από αυτό των φίλων σου, άλλαξε επειγόντως τρόπο ζωής: Η σωστή διατροφή, η επαρκής ενυδάτωση, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και η καθημερινή χρήση αντηλιακού μπορούν να «κόψουν» τη φόρα των ρυτίδων.
Photo 3/6
Οι σκάλες σου φαίνονται πιο δύσκολες κι από τον Όλυμπο! Αν δυσκολεύεσαι υπερβολικά να ανέβεις μέχρι τον τρίτο, πιθανώς οι μυς σου έχουν αρχίσει να «καταθέτουν όπλα»! Η επιστήμη έχει αποδείξει πως μετά τα 40, χάνεις 8% της μυικής σου μάζας, ανά δεκαετία. Η λύση: ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης!
Photo 4/6
Το παντελόνι σου σε σφίγγει στη μέση αλλά είναι φαρδύ στα πόδια. Η συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση είναι «σήμα κατατεθέν» της… παρέλευσης του χρόνου! Την ίδια ώρα, όσο το σώμα γηράσκει χάνει μυικό ιστό, άρα τα πόδια αδυνατίζουν. Βέβαια, η εφαρμογή του παντελονιού είναι το λιγότερο, αφού αυτές οι επιπτώσεις της γήρανσης αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, άρα καρδιοπάθειας, και αρθρίτιδας. Η λύση, βρίσκεται στη σωστή διατροφή και την άσκηση.
Photo 5/6
Σταμάτησες να τρως μαρμελάδα επειδή δεν μπορείς να ανοίξεις το βάζο! Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της δύναμης στο σφίξιμο του χεριού είναι σημάδι σωματικής φθοράς, διότι αφενός συνδέεται με την αποδυνάμωση των μυών και αφετέρου αποτελεί ένδειξη για «έκπτωση» των συνάψεων του εγκεφάλου και για απώλεια λευκής ουσίας.
Photo 6/6
Το δέρμα σου είναι υπερβολικά ξηρό. Όσο περνούν τα χρόνια, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και τη φυσική του υγρασία, γι’ αυτό και αποκτά ρυτίδες. Αν αυτή η ξηρότητα ήρθε πολύ νωρίς, πιθανώς να σχετίζεται και με μια σειρά από κακές συνήθειες, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα, οι οποίες κατά κανόνα μας γερνούν πριν την ώρα μας. Καλό είναι, πάντως, να γίνεται και ένα τσεκ-απ, αφού το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι σύμπτωμα παθήσεων όπως ο διαβήτης ή ο υποθυρεοειδισμός.