Γιατί πρέπει να «κόψεις» το αλκοόλ μετά τα 65;
Μετά τα 65, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ!
Όσο είμαστε νέοι, το σώμα μας μπορεί να τα βγάλει πέρα με κάθε ανθυγιεινή επιλογή μας. Καθώς όμως περνούν τα χρόνια, ο οργανισμός δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά.
Το αλκοόλ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δηλητήριο, λένε οι γιατροί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες – όπου όλα έχουν τη… στατιστική τους – κάθε χρόνο 88.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ο μέσος Αμερικανός πίνει πάνω από 9 λίτρα αλκοόλ το χρόνο. Ο Δεκέμβριος μάλιστα, είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αλκοόλ επηρεάζει κάθε οργανισμό, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, ενώ η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας για την επίδραση του οινοπνεύματος.
Ο Brad Lander, ψυχολόγος και ειδικός στις εξαρτήσεις στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο αναφέρει πως με την πάροδο της ηλικίας, το αλκοόλ μειώνει περισσότερο την ικανότητα αντίδρασης, ενώ δημιουργεί και προβλήματα αστάθειας, οδηγώντας συχνότερα σε ατυχήματα.
Κι ενώ η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με τα τροχαία ατυχήματα στους νέους, στους ηλικιωμένους μπορεί να σημαίνει επικίνδυνα ατυχήματα μέσα στο σπίτι, από γλιστρήματα και πτώσεις.
Το δίλημμα του ενός ποτηριού τη μέρα
Εδώ και πολλά χρόνια, επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως ένα ποτήρι (κρασί) τη μέρα μπορεί να δράσει προστατευτικά απέναντι στα καρδιακά νοσήματα.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. «Είναι σαν δίκοπο μαχαίρι, αφού ο κίνδυνος μπορεί να επισκιάσει τα οφέλη», αναφέρει ο Joel Garrison, ειδικός οικογενειακής ιατρικής σε κέντρο τηςGeorgia στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όταν όμως, η μικρή ποσότητα γίνεται μεγάλη, και μάλιστα στις μεγάλες ηλικίες, δεν υπάρχει δίλημμα: «Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μετά τα 65 δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για μακροχρόνια και σοβαρά προβλήματα, όπως, αμνησία, άνοια, προβλήματα όρασης, υπέρταση, απώλεια κινητικότητας», εξηγεί ο Garrison.
Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα πως στην τρίτη ηλικία, η κατάχρηση μπορεί να συμβεί πιο εύκολα, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως «αντίδοτο» για τη μελαγχολία, τη μοναξιά και την απομόνωση, συναισθήματα που «απειλούν» τους ηλικιωμένους.
Πηγή: Healthline
Διαβάστε επίσης:
Τι συμβαίνει στο σώμα μετά από δύο εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ