ΥΓΕΙΑ

Δύο νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας B τον Νοέμβριο μας υπενθυμίζουν τη σημασία της πρόληψης

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, προβληματίζουν γύρω από το ζήτημα και υποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Με αφορμή, τα δύο νέα κρούσματα που σημειώθηκαν το Νοέμβριο, το θέμα επανέρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα νέο περιστατικό Μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε σε βρέφος στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου, μόλις λίγες ημέρες μετά το κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β σε τετράχρονο αγοράκι από τη Νίκαια στις αρχές του μήνα. Το πιο πρόσφατο από αυτά, αφορά σε ένα κοριτσάκι μόλις 13 μηνών. Το παιδί, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί, νοσηλεύτηκε στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών με Μηνιγγίτιδα Τύπου Β και πλέον έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο.

Και φυσικά, τα παραπάνω θλιβερά γεγονότα, είναι απλώς μερικά από τα πολλά περιστατικά Μηνιγγίτιδας που έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, από την αρχή της χρονιάς που διανύουμε. Μάλιστα, φέτος τον Ιούνιο, σημειώθηκε και ο θάνατος ενός βρέφους 8 μηνών στην Κρήτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι σημαντικό να αναφερθούμε για μία ακόμη φορά στην επικίνδυνη νόσο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Και καθώς, στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, η ευθύνη είναι πλέον δική μας.

Η μηνιγγίτιδα Β δεν κάνει διακρίσεις

Χωρίς αμφιβολία, ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει ζωές. Είναι ο μοναδικός σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας. Πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μία νόσο που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες και να αποβεί μοιραία, αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως. Μόλις 24 ώρες αρκούν, για να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμη και να οδηγήσει στον θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσβάλει οποιονδήποτε, από μωρά και νήπια μέχρι ενήλικες Η επικινδυνότητα της νόσου ενισχύεται από το γεονός ότι δεν είναι εύκολο να γίνει η διάγνωσής της και αυτό, διότι τα συμπτώματά της νόσου μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους γονείς. Για αυτό, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, ο εμβολιασμός αποτελεί αναμφισβήτητα μονόδρομο.

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας, αφού επισκεφτεί τον παιδίατρο. Και δεδομένου ότι φέτος τα κρούσματα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, η πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη.

Προκειμένου, λοιπόν, να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της πρόληψης και κυρίως να κινητοποιηθούμε άμεσα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved