ΥΓΕΙΑ

Άγχος: Με ποια ορμονική διαταραχή συνδέεται

Το άγχος μπορεί να γίνει εξουθενωτικό. Όταν οι άνθρωποι σπαταλούν τον χρόνο και την ενέργειά τους σε αρνητικές σκέψεις, η διαχείριση της καθημερινότητας δυσκολεύει.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο άγχος, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το χρόνιο στρες προκαλεί υπέρταση, σκληραίνει τις αρτηρίες, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, κατάθλιψης, ακόμα και Αλτσχάιμερ.

Σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διαταραχής του θυρεοειδούς, να οφείλεται δηλαδή σε υπερθυρεοειδισμό.

Η σχέση του θυρεοειδούς με τον εγκέφαλο

Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει υψηλότερες από το φυσιολογικό ποσότητες θυροξίνης. Η θυροξίνη συνεργάζεται με άλλες θυρεοειδικές ορμόνες για τον έλεγχο ορισμένων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της πέψης. Όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί και απελευθερώνει πολλή θυροξίνη στο σώμα, το άτομο χάνει βάρος, ακόμη και αν όρεξή του αυξάνεται, έχει εξάψεις και εφιδρώσεις.

Ο υπερθυρεοειδισμός αλλάζει όμως τον εγκέφαλο και τη διάθεση. Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο λόγω της περίσσειας θυρεοειδικών ορμονών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επίμονη νευρικότητα, ανησυχία, ευερεθιστότητα και άγχος.

Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται συχνά από μια αυτοάνοση ασθένεια που ονομάζεται νόσος του Graves και έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Η θυρεοειδίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία δημιουργείται φλεγμονή στον θυρεοειδή χωρίς προφανή λόγο, είναι συνηθισμένη σε γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα. Αυτές οι γυναίκες έχουν πολλή ενέργεια μετά τον τοκετό και είναι πιθανό να χάνουν γρήγορα βάρος. Ο θυρεοειδής όμως εξαντλείται και καταλήγει να υπολειτουργεί, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό. Η γυναίκα έχει κακή διάθεση, είναι ευερέθιστη και νιώθει θλίψη. Είναι πιθανό να πάρει κιλά, να είναι μονίμως κουρασμένη και να έχει σύγχυση.

Οι γυναίκες με θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, κινδυνεύουν με επιλόχειο κατάθλιψη.

Αν και λιγότερο συχνά, άγχος μπορεί να προκαλέσει και ο υποθυρεοειδισμός, ειδικά στις γυναίκες. Σχετική μελέτη έδειξε ότι από τους 100 πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό, 70% των ανδρών ανέφεραν ότι έπασχαν από κατάθλιψη, ενώ πάνω από το 92% των γυναικών είχαν έντονο άγχος.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη ή και τα δύο, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο τρόπο που λειτουργεί το σώμα σας, ανεξάρτητα από τη διάθεσή σας. Εάν κάποιος έχει σωματικά συμπτώματα διαταραχής του θυρεοειδούς και άγχος, είναι σημαντικό να δεί γιατρό και να κάνει εξετάσεις αίματος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Δυσλειτουργία θυρεοειδούς: Με ποια δερματολογικά συμπτώματα εκδηλώνεται (εικόνες)

Θυρεοειδής: Τα 4 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πού θα τα βρείτε

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες ειναι οι πιο κατάλληλες τροφές

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved