Είσαι διαβητικός; 6 πράγματα που πρέπει να τσεκάρεις στις ετικέτες των τροφίμων
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια χρόνια πάθηση, άμεσα συνυφασμένη με τις διατροφικές συνήθειες.
Η διατροφή – και ακολούθως η παχυσαρκία – μπορεί να αποτελέσει πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη. Την ίδια στιγμή, η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος των διαβητικών ασθενών, ώστε να αποφεύγουν τις αυξομειώσεις της γλυκόζης του αίματος.
Οι θεράποντες γιατροί είναι αρμόδιοι να καθορίσουν το διατροφικό πρόγραμμα για κάθε ασθενή, ωστόσο, στα ράφια των καταστημάτων, η ποικιλία προϊόντων και η πληθώρα πληροφοριών στις ετικέτες συχνά προκαλούν σύγχυση.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι διαβητικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα τρόφιμα που λανσάρονται ως «light», και να μελετούν τις ετικέτες πριν τα αγοράσουν.
Αυτά είναι τα 6 σημεία που πρέπει κάθε διαβητικός να προσέχει στις ετικέτες των τροφίμων!
0% Λιπαρά
Ελέγχουμε με προσοχή όλες τις διατροφικές πληροφορίες – συχνά στα τρόφιμα χωρίς λιπαρά προστίθεται έξτρα ζάχαρη για να γίνουν πιο νόστιμα!
0% Ζάχαρη
Εδώ ισχύει το αντίστροφο: έξτρα λίπος μπορεί να υποκαθιστά τη ζάχαρη
Χαμηλά λιπαρά
Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν «χαμηλών λιπαρών», θα πρέπει να περιέχει το πολύ 3 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Αυτή μεταφράζεται σε μάξιμουμ 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Οι διαβητικοί πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις πληροφορίες και τα συστατικά, διότι το προϊόν μπορεί να περιέχει φυσικά σάκχαρα, πιθανώς ακατάλληλα για τη διατροφή τους.
Μειωμένα λιπαρά ή ζάχαρη
Στην περίπτωση αυτού του ισχυρισμού, το προϊόν θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30% λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά, σε σύγκριση με την «κανονική» εκδοχή του.
Κάντε το τεστ εκτίμησης κινδύνου εμφάνισης διαβήτη του Onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
10+1 τροφές που πρέπει να τρώνε όλοι οι διαβητικοί (pics)
Πού και πώς φυλάσσεται η ινσουλίνη των διαβητικών
6 πράγματα που μπορούν να σου σώσουν τη ζωή αν είσαι διαβητικός (pics)