Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη;
Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται διλλήματα σχετικά με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές, λόγω της εμπεριεχόμενης καφεΐνης.
Η απάντηση είναι απλή, αν αναλογιστούμε ότι όλα τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά έχουν ανώτατη και κατώτατη επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης: Συγκεκριμένα, τα 200mg είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης καφεΐνης για τις εγκυμονούσες γυναίκες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής - Γυναικολίας (American College of Obstetricians and Gynecologists, ACOG). Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε ένα καφέ.
Προσοχή στις κρυφές πηγές καφεΐνης
Αν πιστεύεις ότι ο καφές είναι η μοναδική πηγή καφεΐνης, καλό θα ήταν να έχεις υπόψη σου τα παρακάτω τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη: σοκολάτα, κακάο, αναψυκτικά τύπου cola, σοκολατούχο γάλα, τσάι, ενεργειακά ποτά. Υπολογίζοντάς τα, δεν θα ξεφύγεις από το ημερήσιο όριο κατανάλωσης καφεΐνης.
Τι καφέ να προτιμώ στην εγκυμοσύνη;
Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, είναι καλύτερο να επιλέγουμε εκείνα με την μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (π.χ. στιγμιαίος καφές 65-100mg/κούπα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης), έτσι ώστε να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη (200mg).
Είδος καφέ ανά μερίδα | Περιεκτικότητα σε καφεΐνη |
Καφές φίλτρου (~200ml) | 115-175mg |
Στιγμιαίος καφές (~200ml) | 65-100mg |
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) | 2-3mg |
Εσπρέσο (30ml) | 30-40mg |
Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org
Τέλος, οι εγκυμονούσες γυναίκες θα μπορούσαν να επιλέξουν και την εναλλακτική του ντεκαφεϊνέ. Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις ευρωπαϊκές αγορές, «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές που περιέχει καφεΐνη λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και λιγότερη από 0,3% στον διαλυτό / στιγμιαίο καφέ.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικής Διευθύντριας Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου«Λόγω Διατροφής», Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Διαβάστε επίσης: