Κρύο ντους: Τα οφέλη του για το ανοσοποιητικό
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε χειμερινούς κολυμβητές, ένα κρύο μπάνιο διεγείρει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη γλουταθειόνη.
Η γλουταθειόνη είναι μια οργανική ένωση με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Μελέτης Θρομβώσεων στη Μ.Βρετανία, υποστήριξαν ότι στην προσπάθειά του να ζεσταθεί κατά τη διάρκεια ενός κρύου ντους, ο οργανισμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ως γνωστό υπεύθυνα για την καταπολέμηση των ασθενειών.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρύα ντους ενεργοποιούν το «μπλε σημείο» του εγκεφάλου, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται η νοραδρεναλίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Όταν κάνετε ντους με κρύο νερό, το αίμα κινείται από την επιδερμίδα προς τα μέσα, ενώ με το ζεστό κινείται από μέσα προς την επιδερμίδα.
Το σώμα αντιδρά στο κρύο νερό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα προκειμένου να παραμείνουν ζεστά. Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, προλαμβάνει τη σκλήρυνση των αρτηριών και βοηθά στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.
Mε το κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, εξαφανίζεται το πρήξιμο στο πρόσωπο και μειώνονται οι μαύροι κύκλοι.
Το κρύο ντους είναι τέλος ωφέλιμο και για τα μαλλιά, καθώς κλείνει τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής και έτσι εμποδίζει τους εξωτερικούς ρύπους να εισέλθουν.
Ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας και της λιπαρότητας και κάνει τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και λαμπερά.
Δείτε κι αυτό:
Ζεστό ή κρύο ντους; Τα οφέλη του καθενός για την υγεία σας
Μπάνιο vs ντους: Τι να προτιμήσετε και γιατί
Ποια ώρα της ημέρας να κάνετε ντους για να απολαμβάνετε καλύτερο ύπνο