Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Πώς συνδέεται με την υγεία των ματιών
Η καλή καρδιαγγειακή υγεία στην παιδική ηλικία, μπορεί να προβλέψει την υγεία των μικρών αιμοφόρων αγγείων των ματιών στην ενήλικη ζωή, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης πρόγνωσης της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Η μελέτη διερεύνησε τη σχέση της καρδιαγγειακής υγείας και του μεγέθους και του σχήματος των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία μελέτησαν την οφθαλμολογική και καρδιαγγειακή υγεία 418 συμμετεχόντων σε πέντε πόλεις της Φινλανδίας, από την ηλικία των 12 έως 18 ετών, και στη συνέχεια 25 χρόνια αργότερα, όταν οι συμμετέχοντες ήταν στη μέση ενηλικίωση, από 37 έως 43 ετών.
«Μετά τη σύγκριση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου με το μέγεθος και το σχήμα των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς, καταφέραμε να δείξουμε ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία στην παιδική ηλικία και η βελτίωσή της στη μέση ενηλικίωση, έχει προστατευτική επίδραση στις μικροαγγειοπάθειες του αμφιβληστροειδούς» δήλωσε ο Δρ. Robyn Tapp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο St. Georges του Λονδίνου.
Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της καλής καρδιαγγειακής υγείας από την παιδική ηλικία έως τη μέση ενηλικίωση στην υγεία της δομής των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, δήλωσε ο Tapp. Οι αλλαγές στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς έχουν συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, αθηροσκλήρωση και διαβήτη.
«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της καλής καρδιακής υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής» δήλωσε ο Tapp.
Αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση ανάμεσα στην καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των ματιών, η μελέτη αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε η Δρ. Mary Frances Cotch, επικεφαλής του τομέα Επιδημιολογίας από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
«Είναι εύλογο οι ασθένειες που ανακαλύπτουμε στη μέση και προχωρημένη ηλικία, στην πραγματικότητα να ξεκινούν σε νεότερες ηλικίες, πιθανώς στη παιδική ηλικία ή και νωρίτερα» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα με τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος και άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου, όπως η κακή διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες κλπ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Διαβάστε επίσης:
Οι 7 παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση της καρδιάς