ΥΓΕΙΑ

Ο κολπικός δακτύλιος αλλάζει τα δεδομένα στην αντισύλληψη

Τώρα μπορεί κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας να έχει ορμονική αντισύλληψη μία φορά τον μήνα, με τον αντισυλληπτικό δακτύλιο!

Γράφει η Αναστασία Βατοπούλου, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

Ο κολπικός δακτύλιος είναι ένα μικρό, μαλακό, εύκαμπτο, πλαστικό δαχτυλίδι που τοποθετείται στον κόλπο. Έχει πάχος περίπου 4 χιλιοστά και διάμετρο 5,5 εκατοστά και δρα ενδοκολπικά για διάστημα 21 ημερών. Στη συνέχεια, το βγάζεις εύκολα μόνη σου, έχεις περίοδο και τοποθετείς νέο μετά από 7 ημέρες.

Το δαχτυλίδι αυτό εκκρίνει οιστρογόνα (11,7 mg ENG) και προγεσταγόνα (2,7 mg EE) κι έτσι αναστέλλει την ωορρηξία, αλλάζει την τραχηλική βλέννη, δυσκολεύει την είσοδο του σπέρματος και λεπταίνει το ενδομήτριο ώστε να είναι δύσκολο να παραμείνει το ωάριο!

Ένα δαχτυλίδι «δίνει» αντισύλληψη για έναν μήνα με μία τοποθέτηση κι έτσι δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι καθημερινά!

Ο αντισυλληπτικός δακτύλιος δεν σε ενοχλεί, γιατί δεν τον νιώθεις και δεν χρειάζεται να τον βγάλεις στη σεξουαλική επαφή. Δεν ανησυχείς για την κάλυψή του ακόμη κι όταν είσαι αδιάθετη και έχεις ναυτία, εμετό ή διάρροια. Είναι ορμονική αντισύλληψη κι έτσι μειώνει τις προεμμηνορρυσιακές ενοχλήσεις, ενώ κάνει πιο ήπια την αιμορραγία της περιόδου και λιγότερο επώδυνη.

Η ορμονική αντισύλληψη όπως το κολπικό δαχτυλίδι χρειάζεται να δοθεί από έναν γιατρό που ασχολείται με τη σεξουαλική υγεία και την αντισύλληψη και αφού ελέγξει αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και να σε ενημερώσει για τις ανεπιθύμητες δράσεις του.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν πονοκέφαλο, ευαισθησία ή τάση μαστών ή πιο πολλά κολπικά υγρά. Η σοβαρότερη αντένδειξη είναι η αύξηση του κινδύνου για φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση, η οποία είναι σπάνια και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και κυρίως η κληρονομικότητα.

Μπορείς να αρχίσεις τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης σε όποια φάση του κύκλου σου κι αν είσαι, χρησιμοποιώντας και προφυλακτικό για την πρώτη εβδομάδα. Το αντισυλληπτικό δαχτυλίδι δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κι έτσι το προφυλακτικό μπορεί να είναι απαραίτητο!

Ο γιατρός σου θα σε ενημερώσει για τις επιλογές που έχεις στην αντισύλληψη και τη μέθοδο που είναι καλύτερη για σένα. Tο να βρεις ποια μέθοδος αντισύλληψης σου ταιριάζει είναι σημαντικό για την υγεία σου, τη διατήρηση της γονιμότητάς σου και τη χωρίς προβλήματα σεξουαλική σου ζωή.

Υπάρχουν πάνω από 15 τρόποι αντισύλληψης παγκόσμια και είναι αισιόδοξο το ότι ήρθε κάτι νέο στην Ελλάδα. Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις όλα τα είδη αντισύλληψης ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους.

Εάν είσαι ένα καλά οργανωμένο άτομο, υπεύθυνο, με πρόγραμμα, έχεις αρκετές επιλογές, αφού δεν κινδυνεύεις να ξεχάσεις να πάρεις το χάπι. Αν όμως θέλεις κάτι πιο απλό μπορείς να εμπιστευτείς το αντισυλληπτικό δαχτυλίδι, που το αλλάζεις κάθε μήνα.

Η αποτελεσματικότητά του είναι 99%, δηλαδή πολύ υψηλή όπως και το χάπι, και οφείλεται στη συνεχή απελευθέρωση ορμονών. Η επιστροφή της ωοθυλακιορρηξίας μετά τη διακοπή της χρήσης του κολπικού δακτυλίου είναι ταχεία.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Onmed για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2019

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved