ΥΓΕΙΑ

Μήπως είναι ώρα να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης; Δέκα σημάδια που το μαρτυρούν

Πολλά από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι ασαφή και γενικά, επομένως η γυναίκα μπορεί εύκολα να τα αποδώσει σε άλλες αιτίες και να μην είναι σίγουρη αν είναι αναγκαίο να κάνει τεστ εγκυμοσύνης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα δέκα κυριότερα σημάδια που υποδεικνύουν ότι είναι ώρα να κάνετε το τεστ, αλλά και πότε είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

1. Καθυστέρηση περιόδου

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι ο συνηθέστερος λόγος που οδηγεί μια γυναίκα να κάνει τεστ εγκυμοσύνης. Πιθανές αιτίες πίσω από την καθυστέρηση περιόδου είναι το έντονο στρες, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η πρόωρη εμμηνόπαυση κ.ά., ωστόσο μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών γυναικών στις αιτίες αυτές κατατάσσεται και η εγκυμοσύνη. Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης δίνουν ακριβές και αξιόπιστο αποτέλεσμα όταν γίνονται αφού διαπιστωθεί η καθυστέρηση, δεν αποκλείεται όμως τα επίπεδα των ορμονών που εντοπίζει το τεστ να μην είναι αρκετά υψηλά ώστε να υποδείξει εγκυμοσύνη. Αν το τεστ εγκυμοσύνης δώσει αρνητικό αποτέλεσμα μετά την καθυστέρηση της περιόδου, καλό είναι να επαναληφθεί μετά από μερικές ημέρες.

2. Αλλαγές στο στήθος

Στην αρχή μιας εγκυμοσύνης το στήθος πρήζεται και πονά. Οι αλλαγές αυτές όμως είναι συνηθισμένες και πριν από την περίοδο. Αν πρόκειται για εγκυμοσύνη, η γυναίκα μπορεί επίσης να παρατηρήσει αύξηση στο μέγεθος των θηλών της και αλλαγή στην απόχρωση της επιδερμίδας γύρω από τις θηλές της.

3. Ελαφριά αιμορραγία

Η αιμορραγία που διαπιστώνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης ονομάζεται αιμορραγία εμφύτευσης και δεν οφείλεται στην περίοδο, αλλά συμβαίνει λόγω της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Χαρακτηριστικό της αιμορραγίας εμφύτευσης είναι ότι το αίμα είναι λιγοστό και η αιμορραγία διαρκεί λιγότερες ημέρες από την περίοδο.

4. Κράμπες

Οι κράμπες στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους ή ακριβώς πριν από αυτή, συμβαίνουν όμως και κατά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το τεστ εγκυμοσύνης καλό είναι να γίνει σε περίπτωση που οι κράμπες κάνουν την εμφάνισή τους τις ημέρες που κανονικά θα έπρεπε να έρθει η περίοδος, αλλά δεν διαπιστώνεται αιμορραγία ή η αιμορραγία είναι πολύ μικρή.

5. Ναυτία και τάση για εμετό

Η ναυτία και η τάση για εμετό, ειδικά τις πρωινές ώρες, είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα που υποδεικνύουν εγκυμοσύνη. Συνήθως εμφανίζονται μεταξύ της δεύτερης και της όγδοης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

6. Κόπωση

Όταν δεν οφείλεται στην έλλειψη ύπνου ή στο έντονο στρες και ειδικά αν συνδυάζεται με άλλα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, η κόπωση είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε όλα τα στάδια της κύησης. Η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται έντονα την ανάγκη να κοιμηθεί το μεσημέρι –ενώ παλαιότερα δεν της συνέβαινε κάτι τέτοιο– και γενικώς τα επίπεδα της ενέργειάς της να είναι χαμηλά. Η κόπωση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης οφείλεται στις μεταβολές στα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη.

7. Αλλαγές στην όρεξη

Άλλες γυναίκες έχουν έντονες λιγούρες και άλλες παρουσιάζουν αποστροφή για συγκεκριμένες τροφές στην εγκυμοσύνη τους. Οι αλλαγές στην όρεξη είναι συχνότερες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν αποκλείεται όμως να επιμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

8. Γαστρεντερικά συμπτώματα

Κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι έγκυοι σε πρώιμο στάδιο είναι η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και τα αέρια. Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται επίσης από συχνουρία ή παρατηρούν μια αύξηση στην ποσότητα των ούρων που παράγουν.

9. Συναισθηματικές αλλαγές

Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι απλώς νιώθουν διαφορετικά όταν μένουν έγκυοι, σαν ένα προαίσθημα να τις κινητοποιεί να κάνουν το τεστ που θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη τους. Οι διάφορες βιολογικές και κυρίως οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην αρχή μιας εγκυμοσύνης μπορούν να εξηγήσουν αυτό το προαίσθημα της γυναίκας.

10. Αποτυχία αντισύλληψης

Η γυναίκα θα πρέπει να κάνει τεστ εγκυμοσύνης αν είναι σεξουαλικά ενεργή και είχε τον τελευταίο μήνα κάποιο «ατύχημα» με τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιεί με τον σύντροφό της. Για παράδειγμα, το ζευγάρι μπορεί να διαπίστωσε ότι έχει σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή η γυναίκα να αμέλησε να πάρει το αντισυλληπτικό της χάπι.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό

Σε περίπτωση που το τεστ εγκυμοσύνης βγει θετικό, η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα με αιματολογική εξέταση και/ή υπέρηχο.

Από την άλλη, αν η γυναίκα είναι σίγουρη ότι η καθυστέρηση της περιόδου της δεν οφείλεται σε εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της ώστε να αναζητηθεί η βαθύτερη αιτία της διαταραχής του κύκλου της.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Εγκυμοσύνη: 9 σημαντικές αλλαγές στα μαλλιά και την επιδερμίδα (pics)

Τα στάδια της εγκυμοσύνης μέσα από φωτογραφίες

Εγκυμοσύνη: Το σωματικό βάρος της μητέρας επηρεάζει την καρδιακή υγεία του παιδιού

Τι αλλάζει στην περίοδο μετά την εγκυμοσύνη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved